Otvorena nova ambulanta u Saraorcima


15. novembar 2012. DRUŠTVO – U Saraorcima je u sredu otvorena nova ambulanta veličine oko 520 metara kvadratnih, koja će raditi tri dana u nedelji i imaće lekara opšte prakse, apoteku i stomatologa.

Ovaj objekat u sredu je simbolično predat na upotrebu na praznik posvećen Svetim vračima, Kozmi i Damjanu, koji se obeležava kao esnafska slava lekara.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović je prilikom otvaranja novog objekta izrazila uverenje da će ambulanta prerasti u mini zdravstveni dom, s obzirom da u novom prostoru, pored lekara, stomatologa i apotekara, radi i patronažna sestra.

„Ovo je peti mesec kako ova koalicija vrši vlast i do sada smo uradili ono što smo obećali, pa je Osipaonica dobila lekara u prvoj i drugoj smeni, sada Saraorci dobijaju jedan lep prostor, sadržajno opremljen i lekara tri puta nedeljno. To je pomak u odnosu na ono što je bilo. Kada bude završena deoba Doma zdravlja i kada potpuno bude pod ingerencijom lokalne samouprave, sagledaćemo potrebe i mogućnosti za pružanje još kvalitetnije zdravstvene usluge“, rekla je gradonačelnica.

Predsednik Skupštine grada Branče Stojanović, pohvalio je aktuelno rukovodstvo Mesne zajednice Saraorci, za koje je rekao da je uložilo dodatne napore da se radovi na ovom objektu privedu kraju.

„Nadam se da će novo rukovodstvo Doma zdravlja, koje će biti odgovorno za primarnu zdravstvenu zaštitu, moći da odgovori potrebama i zahtevima naših sugrađana, a mi ćemo u narednom periodu učiniti dodatni napor da sve seoske ambulante preuredimo, popravimo opremu u njima, koliko to sredstva budu dozvoljavala i pokušati da iznađemo dodatne mogućnosti za zapošljavanje lekara“, poručio je Stojanović.

Zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović, rekao je da je ovo velika stvar za žitelje Saraoraca i okolnih sela i da sada postoje uslovi za kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

„Siguran sam da će ova investicija da se isplati na najbolji mogući način – kroz zdravlje meštana“, ocenio je Teofilović.

Predsednik Saveta MZ Saraorci Rade Petković, rekao je da je ambulanta građena sredstvima mesne zajednice, delom iz gradskog budžeta i donacijom građana, a izgradnja je počela 2002. godine.

Svečanom otvaranju ambulante u Saraorcima prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika za zdravstvo i socijalnu zaštitu, za privredu, investicije i razvoj i omladinu i sport dr Vesna Jeremić Dragojević, Prvoslav Nedeljković i Saša Momić, članovi Gradskog veća zaduženi za zdravstvo, mesne zajednice i resor rada i socijalne politike dr Ivica Jevtić, Mirko Đurić i Ljiljana Životić Živanović, kao i direktorka Doma zdravlja Smederevo u osnivanju dr Vesna Ivković.

Izvor: smederevo.org.rs