Otvorena izložba „Plovidba kroz istoriju“


05. septembar 2013. KULTURA – U okviru ovogodišnje, 126. Smederevske jeseni, u Muzeju u Smederevu predstavljena je izložba modela brodova „Plovidba kroz istoriju” smederevskog autora Zlatka Pajića.

Na otvaranju izložbe govorili su direktorka Muzeja, Tatjana Gačpar, istoričarka umetnosti i autorka kataloga izložbe, Dušica Stefanović i autor Zlatko Pajić.

Autor je rođen 6. septembra 1961. godine u Smederevu, inženjer je vazduhoplovstva i bivši vojni oficir, a brodomodelarstvom se bavi dugi niz godina.

U okviru izložbe, poseban osvrt je poklonjen modelu brodu Srbija, prvom morskom jedrenjaku koji je, po narudžbi kneza Miloša Obrenovića, u brodogradilištu Dubravica kod Smedereva napravio brodograditelj Nikola Kefala, Grk sa Zakintosa. Ovaj brod je zaplovio Dunavom pre 180 godina, tačnije 30. aprila 1833. godine pod zastavom obnovljene države.

Osim pomenutog modela broda, autor je publici predstavio još dvadesetak drugih modela brodova, od kojih su mnogi zauzeli važno mesto u istoriji plovidbe i u velikoj meri doprineli usmeravanju toka istorije i istorije civilizacije.

Izložba će biti otvorena do 5. oktobra, a ulaz je slobodan.

Muzej u Smederevu, tokom 126. Smederevske jeseni, biće otvoren za posete svakog dana, u terminu od 10,00 do 20,00 sati.

Izvor: smederevo.org.rs