Otvorena 44. Smederevska pesnička jesen


17. oktobar 2013. KULTURA – Sinoć je u smederevskom Centru za kulturu svečano otvoren 44. Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen, u okviru kojeg je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović uručila najprestižniju nagradu ove pesničke smotre „Zlatni ključ Smedereva” kineskom pesniku Džao Lihongu.

Savetnik za kulturu Ambasade Kine u Srbiji Hu Hong prethodno je u holu Centra za kulturu otvorio izložbu fotografija „Lepote Kine”. U istom prostoru je priređena i izložba knjiga naših izdavačkih kuća Oktoih i Štampar Makarije, koju je otvorio književnik Radomir Uljarević.

Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen otvorio je Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije. Program pod nazivom Pesnička baština bio je posvećen jubileju dva veka Njegoša. Stihove Petra Petrovića Njegoša kazivao je glumac Nebojša Kundačina, a u muzičkom trenutku nastupio je guslar Boško Vujačić.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović uručila je najprestižniju nagradu Festivala „Zlatni ključ Smedereva” kineskom pesniku Džao Lihongu.

„Smederevsku jesen i berićet svake godine završavamo Smederevskom pesničkom jeseni, manifestacijom koja daje posebnu duhovnost Gradu Smederevu. Zahvaljujem se svima koji su ovih dana naši gosti, svima koji pišu dobre reči. Dobitniku Ključa želim dobro zdravlje, ali i da napiše još mnogo stihova. Naravno, da pozdravi svoje sunarodnike i da se sledeće godine vidimo u još većem broju. Hvala svima koji su ovih dana sa nama”, rekla je gradonačelnica prilikom uručenja nagrade.

O dobitniku je govorio Dragan Dragojlović, predsednik Odbora za dodelu ove nagrade, a u ime Organizacionog odbora Smederevske pesničke jeseni, prisutne je pozdravio predsednik Branče Stojanović.

„Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je Smederevo prestonica svetske poezije. Danas su sa nama pesnici iz celog sveta. Smederevo, stara prestonica Srbije ima obavezu da u teškim danima i za kulturu neguje ono što je započeto davno u Smederevskoj tvrđavi, kada se razvijala tadašnja kultura tadašnje Srbije i tadašnje Evrope. U nadi da će ovaj Festival živeti i da će nam dolaziti dragi gosti iz celog sveta, pozdravljam vas i želim vam prijatan boravak u Smederevu”, poručio je Stojanović.

Iste večeri, pet izabranih pesnika za nagradu „Zlatna struna” čitalo je svoje pesme. To su Andrej Jelić Mariokov, Ljiljana Brailović, Kaja Pančić – Milenković, Miloje Radović i Vidak Maslovarić. Veče su, u muzičkom smislu, ulepšali članovi Crkvenog hora Sloga, pod dirigentskim vođstvom Tanje Petrović.

Ovogodišnji 44. Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen” završava se danas. Od 11 časova za najmlađe Smederevce u smederevskom Centru za kulturu biće organizovan program „Zlatni ključić”. To je program za učenike osnovnih škola i decu iz Predškolske ustanove „Naša radost”. U programu će učestvovati Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Pero Zubac, Mirjana Stefanović, Gradimir Stojković, Mošo Odalović, Jovica Tišma i drugi. Program će pripremiti učenici Osnovne škole „Branislav Nušić”.

U podne u Udruženju paraplegičara pesnici će se družiti sa članovima ovog Udruženja i darivati ih knjigama, a završno veče Festivala biće u znaku „Meridijana”, kada će biti dodeljena nagrada „Zlatko Krasni” za prevodilačko delo i to Kolji Mićeviću. Takođe, biće dodeljena nagrada „Zlatna struna” i nagrada za najbolju pesmu po oceni smederevske publike. Nedeljnik „Naš glas” dodeliće nagradu pesniku Risti Vasilevskom, za izuzetan doprinos zavičajnom pesništvu.

Sledi miting poezije, a učestvovaće pesnici iz Kine, Rusije, Nemačke, Sjedinjenih američkih država, Italije, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Kipra, Rumunije, Kanade, Republike Srpske, Srbije. U muzičkom delu programa nastupiće Slobodan Devečerski i Vanja Simić.

Izvor: smederevo.org.rs