Otvoren vrtić u Saraorcima


05. oktobar 2012. DRUŠTVO – U četvrtak je svečano otvoren novi vrtić u Saraorcima, u sklopu tamošnje osnovne škole, sa 40 dece u dve mešovite grupe od tri i po do pet i po godina.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, izrazila je zadovoljstvo što je, u sklopu Smederevske jeseni i Dečje nedelje, otvoren još jedan vrtić.

„Grad je darivao Saraorcima, zajedno sa PU “Naša radost“, još jedan vrtić, a sledeći je planiran u Udovicama. Koalicija na vlasti želi da svako selo, koje ima dovoljan broj dece, dobije ovakav prostor i smatramo da je to dobro i za decu i za roditelje i za čitavu zajednicu. Želimo da izjednačimo uslove života i na selu i u gradu“, istakla je gradonačelnica i ekskluzivno najavila da će PU “Naša radost“ uskoro dobiti vozilo za distribuciju hrane.

Predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović podsetio je da je jedno od dečjih prava, i u gradu i u selu, da dete ide u vrtić, kao i da se razvija i uči.

„Upravo se za taj ravnomerni razvoj zalažemo kao lokalna samouprava. Ovo je jedan od načina da se školski prostori popune decom, koja će da se obrazuju, jer bez obrazovanja nema napretka društva“, naglasio je Stojanović.

Član Gradskog veća za kulturu i obrazovanje Miša Ivković, poručio je da je ovo veliki dan za Saraorce i decu, koja to zaslužuju i podsetio šta je do sada urađeno u ovoj školi.

„Pre dve godine uveli smo produženi boravak za niže razrede, tako da je roditeljima i deci omogućeno, da posle časova mogu da ostanu, rade domaće zadatke, da se igraju i imaju topli obrok. Od investicija, u školi smo izvršili kompletnu rekonstrukciju krova, koji je ugrožavao bezbednost učenika, sanaciju elektro instalacija, renoviranje trpezarije sa kuhinjom i zamenu dela prozora“, rekao je Ivković.

Direktorka PU „Naša radost“ Mirjana Ćosić, podsetila je da na teritoriji grada Smedereva ima dvanaest mešovitih grupa u seoskim mesnim zajednicama, što Smederevo čini jednim od retkih gradova u Srbiji, koji omogućava obrazovanje i deci najmlađeg uzrasta u seoskim sredinama.

Savet MZ Saraorci učestvovao je aktivno u organizaciji otvaranja vrtića u ovom selu, rekao je predsednik Rade Petković.

„Na taj način i deca u seoskim mesnim zajednicama imaju uslove kao i gradska deca – da zajedno odrastaju, da se druže i igraju“, dodao je Petković i izrazio zahvalnost lokalnoj samoupravi na realizaciji ovog posla.

Direktorka Osnovne škole „Heroj Sveta Mladenović“ u Saraorcima Jasmina Radojković, zahvaljujući se lokalnoj samoupravi na pomoći u ovom projektu, upozorila je na činjenicu da je, iz godine u godinu, sve manje školske dece.

„Za sedam godina, izgubili smo šest odeljenja, skoro svake godine po jedno odeljenje i ostao nam je slobodan prostor, pa je odlučeno da se iskoristi za vrtić. Ovaj prostor, u kojem je ranije bila radionica za tehničko obrazovanje i informatički kabinet, ima zaseban ulaz i ispunjava sve druge kriterijume za boravak dece“, istakla je Radojković.

Izvor: smederevo.org.rs