Otvoren Vinski grad


19. septembar 2014. DRUŠTVO – Predsednik Organizacionog odbora privredno-turističke manifestacije “Smederevska jesen” i predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, juče je i zvanično otvorio Vinski grad, čime je simbolično obeležen početak ovogodišnje prezentacije, degustacije i prodaje vina u ovom jedinstvenom prostoru.

“Ovo je specifični ambijent, specifična atmosfera i mislim da ovo niko u Srbiji nema. Vinski grad je pokušaj grada Smedereva da se ljudima, koji su nastavili da se bave jednom delikatnom i vrlo složenom proizvodnjom, pomogne da nastave tu dugu tradiciju i podignu je na viši nivo”, istakao je Stojanović.

Stojanović je rekao i da je jedna od stvari koje su odlučile da finska kompanija PKC otvori nove pogone i nova radna mesta u Smederevu, upravo tradicija gajenja vinove loze i proizvodnje dobrih vina.

U tom kontekstu, a kako je prethodno primetio uvodničar, vinova loza je poput plemenite biljke zaštitnice svih priča o smederevskom kraju, a vino je bilo i ostalo ono dragoceno piće koje gasi žeđ na putanjama grada, istorijskim, trgovačkim, vladarskim, stvaralačkim, koji kroz vreme čuvaju vezu sa poreklom.

Smederevsko vinogorje je veza između vekova u kojima su ostale seni rimskog cara Marka Aurelija Proba, donosioca vinove loze u krajeve današnje Srbije, umnog Despota Đurđa Brankovića i Miloša Obrenovića koji je prepoznao vrednost imanja sa prostranim vinogradom, na mestu gde se danas nalazi vila Zlatni breg, letnjikovac dinastije Obrenović.

Blagorodno područje, sa povoljnom klimom i reljefom kao i plodnim zemljištem, dobru reputaciju steklo je upravo zahvaljujući negovanju kulta grožđa i vina. Smederevsko vino svoje tonove užitka unelo je i u druge evropske zemlje posredstvom trgovaca koji su do Smedereva dolazili da bi kupili vina i dalje ih prodavali u Švajcarskoj, Francuskoj i drugim zemljama, gde su bila vrlo cenjena. Prvi izvoz vina i grožđa zabeležen je 1879. godine, a 1882. godine na Svetskoj izložbi u Bordou, smederevska vina bila su posebno nagrađena.

Današnjem svečanom otvaranju Vinskog grada prisustvovali su predstavnici javnog i kulturnog života, predstavnici vinarija i građani Smedereva, a „Banatski kicoši” bili su prethodne večeri prvi ansambl koji je oplemenio atmosferu i razgalio posetioce, ljubitelje starogradske muzike.

Izvor: smederevo.org.rs