Otvoren Smederevski privredni forum


23. septembar 2013. PRIVREDA – Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, otvorila je u ponedeljak Smederevski privredni forum, koji je prvi put organizovan u okviru 126. Smederevske jeseni. Forum se održava u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo i trajaće do 26. septembra.

„Poštovani učesnici Smederevskog privrednog foruma, koristim priliku da pozdravim predstavnike Vlade, ministarstava i drugih institucija Republike Srbije, Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore, predstavnike naučnih i drugih institucija privrede. Zadovoljstvo mi je da, u okviru 126. Smederevske jeseni, otvorim prvi Smederevski privredni forum koji bi trebalo da odgovori na pitanja budućeg privrednog razvoja Smedereva i ponudi konkretna rešenja na tom planu. Nadam se da ćete narednih dana svojim stručnim diskusijama pokušati da Smederevo akcentujete na mapi Srbije kao jedan od gradova sa svojim privrednim potencijalima, dovoljno atraktivnim za domaće i strane ulagače. Verujem da ćete nakon četvrtka imati adekvatne zaključke i, u tom smislu, ponudite najbolja moguća rešenja, kako bi Smederevo iskoristilo svoje privredne resurse i postalo u ekonomskom, obrazovnom i svakom drugom smislu, bolje mesto za život svojih građana”, poručila je pored ostalog gradonačelnica Smedereva.

Pomoćnik ministra inostranih poslova, Ljubica Vasić, zahvalila se na pozivu i izrazila očekivanje da će Smederevski privredni forum doprineti daljoj afirmaciji Grada Smedereva i njegovih privrednih mogućnosti.

„Kao što znate, na pragu smo otpočinjanja svih pregovorao pristupanju EU i moguće je i ove godine da se to desi. To treba da otvori prostor za sređivanje države i zaustavljanje negativnih privrednih tokova, a na putu ka oporavku u budućnosti”, rekla je Vasić i istakla geostrateški položaj Smedereva i komparativne prednosti i potencijale koje ima Smederevo i čitav region, u saobraćaju, poljoprivredi, turizmu, a u blizini Mađarske i Rumunije, članice EU.

„To je svojevrsni izazov i prilika da se iskažu mogućnosti i potencijali ovog grada i sigurna sam da ste sve to imali u vidu kao osnovu za ideju i organizaciju ovog privrednog foruma. Živimo u eri globalizacije i međuzavisnosti gde pitanja održivog razvoja, socijalne stabilnosti, privrednog rasta i zapošljavanja predstavljaju najvažnija politička pitanja zemljama u tranziciji kakva je naša. Stoga je organizacija ovog privrednog foruma saglasna sa potrebama vremena i prostora na kojima živimo”, dodala je Vasić.

„Otvaranje pregovora sa EU pruža priliku za kandidovanje i realizaciju različitih projekata iz različitih privrednih, infrastrukturnih, razvojnih, kulturnih i drugih oblasti. Tu Grad Smederevo može i treba da traži prostor i priliku za promociju svojih potencijala u različitim oblastima, u širem kontestu evrointegracija regionalne i dobrosusedske saradnje”, ocenila je Vasić i dodala da se može računati na pomoć i podršku Ministarstva spoljnih poslova.

Potpredsednik Privredne komore Srbije, Raša Ristivojević, saglasio se sa svojim sagovornicima i istakao da su, nakon rekonstrukcije Vlade Republike Srbije predstavnici države na istom kursu.

„To više nije floskula kada političari pričaju o ekonomiji. Važno je da su političari napokon shvatili šta je osnovno i nama daje nadu da će to biti napravljeno kako valja. U tom smislu je važna i Privredna komora i lokalna samouprava, jer ako ne budemo po dubini i vertikali rešavali probleme, ne možemo očekivati ni od Vlade da reši naše lokalne probleme. U poslednjih nekoliko meseci je došlo do promene rukovodstva u Privrednoj komori Srbije i napravljeno je puno zaokreta u tom smislu. Pre svega, baziramo se na dobrim kontaktima sa ministarstvima i drugim važnim državnim institucijama. Drugi važan segment je naša unutrašnja reorganizacija i u fazi smo stvaranja potpuno nove komore. Treći segment je dobra saradnja sa privrednicima”, rekao je Ristivojević.

On je podsetio na privredne delegacije koje su u okviru državne posete boravili u Kini i Bugarskoj i naglasio važnost otvaranja privredne saradnje na najvišem političkom nivou. Takođe je naglsio da Grad Smederevo i PKS imaju dobru saradnju, a ovo je prilika da se Grad Smederevo pozicionira u smislu razvijanja strateških projekata i to zaslužuju, pre svega, industrijski i turistički potencijali.

Prema njegovim rečima, to je bio razlog predloga uključivanja Smedereva u porodicu dunavskih gradova i regiona i preko PKS je dobra šansa da se dobiju projekti koji su prohodni prema evropskim izvorima finansiranja. Domaćinima je poručio da im PKS stoji na raspolaganju, kao partner koji razume sve njihove probleme i kao mesto gde se ti problemi rešavaju.

Koordinator za privredu Organizacionog odbora 126. Smederevske jeseni, Miodrag Mitrović, govorio je o osnovnoj ideji i ciljevima Smederevskog privrednog foruma.

„Naša ideja je bila da, polazeći od postojećeg stanja smederevske privrede, koristeći se
principom inicijative i razvoja, dođemo do nekih novih sadržaja. U ovom trenutku je najvažnije da sagledamo postojeće stanje smederevske privrede i vidimo šta treba odmah uraditi da se to stanje poboljša”, rekao je pored ostalog Mitrović.

Nakon toga, u okviru uvodnog izlaganja na temu „Perspektiva privrednog razvoja Smedereva”, detaljno su govorili pomoćnik gradonačelnika za privredu investicije i razvoj, Prvoslav Nedeljković i prof. dr Vladimir Nikolić, sa Beogradske politehnike.

Tokom dana, u okviru okruglog stola na temu „Privredni razvoj Smedereva”, održane su dve sesije – „Razvoj industrije i saobraćaja” i „Razvoj Smedereva i dijaspora”.

Smederevski privredni forum trajaće do četvrtka, 26. septembra, a najavljene su sledeće teme: U utorak “Razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije”, u sredu “Strategija razvoja Podunavlja i Smedereva” i u četvrtak “Preduzetništvo – efektivan način zapošljavanja”.

Izvor: smederevo.org.rs