Otvoren sistem za preradu sporednih proizvoda životinjskog porekla


14. maj 2015. DRUŠTVO – Izvor: FoNet – U Smederevu je danas otvoren sistem za preradu sporednih proizvoda životinjskog porekla, u prisustvu šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkla Davenporta.

Veoma moderan objekat koji odgovara najvišim standardima Srbije i EU. On odgovara svim ekološkim očekivanjima, dobar je primer veoma efikasnog načina i uspešne saradnje sa gradom Smederevom i Austrijskom razvojnom agencijom, rekao je Davenport.

Projekat je finansirala EU i Austrijska razvojna agencija kroz program “Društveno ekonomski razvoj u Dunavskoj regiji”, a sufinansiran je od Nacionalne agencije za regionalni razvoj, grada Smedereva i opštine Kovin.

Ukupna vrednost projekta je, po rečima projektnog menadžera i atašea Ambasade Austrije Klausa Kapera, oko 360.000 evra.

Na teritoriji Smedereva i Kovina godišnje nastane 978 tona sporednih proizvoda životinjskog porekla koji su završavali na neadekvatnim mestima, sa negativnim uticajem na životnu sredinu i rizikom po zdravlje ljudi.

Davenport i gradonačelnica Smederava Jasna Avramović posetiće novoizgrađeno naselje za izbegla i raseljena lica u Maloj Krsni.