Otvoren Lipogradić za 46 mališana


28. septembar 2012. DRUŠTVO – Predškolska ustanova „Naša radost“ Smederevo, u okviru projekta „Vrtići bez granica“, u saradnji sa Gradom Smederevom, Unicefom, CIP – Centrom za interaktivnu pedagogiju Beograd, otvorila je danas mešoviti vrtić u Lipama, kod Smedereva.

Povodom početka rada vrtića „Lipogradić“, danas je u Lipama organizovana svečanost otvaranja, uz zanimljiv dečji program i prisustvo velikog broja roditelja i dece iz ovog sela, kao i predstavnika CIP – Centra za interaktivnu pedagogiju Beograd i lokalne samouprave.

„Ovo je sedmi vrtić koji otvaramo u seoskim mesnim zajednicama i to nije kraj. Želimo da svako selo dobije vrtić, a nadam se da tako pospešujemo i natalitet. Za koji dan otvorićemo i vrtić u Saraorcima. Obećali smo, uradili smo, idemo dalje. Sledi sređivanje školskih dvorišta“, istakla je gradonačelnica, dr Jasna Avramović.

Predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović je naglasio da je vizija rukovodstva grada u pravcu ravnomernog razvoja i grada i sela.

„Prioritet su osnovni infrastrukturni elementi – voda, struja, put, škola, vrtić. Ovo je dobar primer da se krećemo u tom pravcu da ravnomernost razvoja bude zastupljena na području celog grada. Zašto bi dete iz grada imalo bolje uslove nego dete iz sela“, rekao je Stojanović.

Član Gradskog veća za kulturu i obrazovanje, Miša Ivković, ocenio je da je Lipe zaslužilo ovako lep i opremljen objekat.

„Ovo je tipičan primer kako želimo da približimo uslove života u selu i gradu i omogućimo roditeljima da se njihova deca od malih nogu edukuju i kasnije pripremaju za prve školske dane. Sigurno je da će deca, koja krenu u vrtić sa tri godine, biti mnogo spremnija za dalje školske napore“, kazao je Ivković.

Vrtić u Lipama, koji će imati dve mešovite grupe sa 46 dece, uzrasta od tri do pet godina, napravljen je u dvorištu škole. Rekonstruisana je stara kuća i uređeno dvorište sredstvima Grada Smedereva, Unicefa i CIP – Centra za interaktivnu pedagogiju Beograd.

Vrednost investicije je oko 4,5 miliona dinara, uz učešće lokalne samouprave sa oko 3.000.000 dinara, a otvaranje vrtića su pomogli Unicef i Centar za interaktivnu pedagogiju, uz podršku Ministarstva prosvete.

Mali broj gradova u Srbiji ima vrtiće u seoskim mesnim zajednicama, poput Grada Smedereva, koji je otvorio vrtiće u sedam seoskih mesnih zajednica, a tokom naredne nedelje planira i u osmom selu.

U prethodnom periodu, otvoreni su vrtići sa mešovitim grupama u Ralji, Mihajlovcu, Maloj Krsni, Dobrom Dolu, Osipaonici. Sa novim – u Udovicama, Lipama i u Saraorcima, Smederevo će biti jedan od retkih gradova u Srbiji sa osam vrtića u seoskim sredinama.

Izvor: smederevo.org.rs