Otvaranje izložbe Jelene Vitorović


15. avgust 2016. KULTURA – U utorak 16. avgusta u Galeriji savremene umetnosti Smederevo sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba Jelene Vitorović “Natura libra”.

Jelena Vitorović se na izložbi u Smederevu predstavlja serijom radova velikog formata, rađenih tehnikom akril na platnu i nastalih u poslednjih godinu dana. Tema je, kako je u nazivu izložbe nagovešteno, priroda. Serija ovih radova se nastavlja na predhodno interesovanje umetnice za pejzaž i prirodu u obliku, kako sama autorka navodi, čovekove svesti o prisutnosti samog njegovog postojanja. Kako je čovek deo prirode njegova suština, odnosno postojanje može biti ostvarano samo u toj sprezi. Okosnica je upravo ambivalentnost ovog odnosa. U svojoj vizuelnoj dopadljivosti ovi radovi imaju animalističke prizore u pejzažu, kao nedvosmislen izraz metaforičnog prikaza ljudske prirode.

Reference za svoje stvaralaštvo Jelena Vitorović nalazi u filozofiji nemačkog filozofa Hajdegera, preko psihoanalize, religije i ezoterije. Crtački pristup kojim gradi formu je na nivou meditativnog ponavljanja mantre, u čemu se ogleda pozicija njenog odnosa prema religiji.