Otvara se kancelarija za elektronsko praćenje zatvorenika


08. januar 2013. DRUŠTVO – Pošto je broj osuđenika koji kaznu služe kod kuće u prošloj godini dupliran, Vlada Srbije je odlučila da otvori sedam novih kancelarija za elektronsko praćenje zatvorenika.

Prema rečima Zorane Vučićević, portparola Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, kancelarije će se otvoriti u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Užicu, Leskovcu, Čačku, Smederevu i Pančevu.

“U ovim kancelarijama vršiće se nadzor nad sprovođenjem kazni. Poverenici će voditi računa o svakom osuđenom ponaosob – ako ide na posao, da li se vraća pravo kući, ako ne sme da napušta stan, da li je ispoštovao zabranu. Radiće se procene da li u određenoj kući postoje uslovi za elektronski nadzor i dostavljati redovni izveštaji Upravi,” kaže Vučićević.

Ovakve ispostave već postoje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Somboru i Subotici.

Sudovi u drugim gradovima nerado su izricali alternativne kazne, ali se očekuje da će se sa širenjem mreže praćenja, situacija promeniti.

U ovom trenutku 348 ljudi u Srbiji nalazi se u kućnom zatvoru s elektronskim narukvicama, a 38 ih obavlja rad u javnom interesu. Od početka godine njih 191 odslužilo je kazne rada, dok je od 5. januara 2010, kada je stavljena prva elektronska narukvica, njih 520 bilo kompjuterski praćeno.

Zato, u skladu s preporukama Evropske komisije, a i da bi se rasteretili domaći zatvori, koji su, uprkos amnestiji, i dalje prebukirani, Vlada za sledeću godinu planira nove zakone o probaciji (uslovna i nadzirana sloboda) i o izvršenju krivičnih sankcija. Očekuje se da će se posle toga broj osuđenih na alternativne kazne umesto zatvorskih drastično povećati.

Vlada će, takođe, po Zakonu u budžetu, sledeće godine izdvojiti 191,3 miliona dinara za unapređenje životnih uslova zatvorenika. Uz pomoć donacije Norveške biće rekonstruisan KPZ za maloletnike u Valjevu, a stiže i prva tranša kredita za izgradnju novog zatvora u Pančevu.

izvor: Novosti/Novi magazin