Otpremnine za radnike Želvoza


05. mart 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Država je na račun najstarije smederevske fabrike Želvoz za remont šinskih vozila uplatila novac za otpremnine.

Radnici predvođeni sindikatima su zatim napustili zgradu Opštine Smederevo koju su juče ponovo zaposeli.

Predstavnike sindikata je o tome obavestio generalni direktor fabrike Zoran Jokić i pozvao radnike koji su se prijavili za socijalni program da dođu u fabriku da se razduže, nakon čega će im se novac uplatiti na lične tekuće račune.

Od ukupno 870 radnika, 350 njih će ostati u fabrici i nastaviti da radi, dok će preostali u zavisnosti od godina staža dobiti novac u vrednosti 300 evra po godini staža, dok će onima do 20 godina biti isplaćeno po 10 prosečnih zarada u Republici, navedeno je u saopštenju sindikata Sloga-Želvoz.

“Zadovoljni smo postugnutim, jer će veći deo radnika nakon višemesečnih protesta i štrajkova dobiti otpremnine u skladu sa ranije dogovorenim socijalnim programom”, izjavio je Miki Nojić, predsednik fabričkog sindikata Sloga.

Za one koji su ostali u fabrici sledi dalja borba za očuvanje radnih mesta, ali i nastavak isplate zaostalih zarada, dodao je Nojić.

“Mi smo do sada dobili dve minamalne zarade nakon razgovora sa ministrom (privrede Igorom) Mirovićem, a očekujemo i treću koja nam je obećana do 13. marta”, rekao je on.

Radnici Želvoza su od 15. januara bili u stalnom protestu, tokom kojeg su zaposeli gradsku skupštinu, blokirali saobraćajnice, bili u štrajku glađu zahtevajući pokretanje socijalnog programa, isplatu zaostalih zarada i otpremnina.