Otpremnine radnicima Želvoza u sredu


15. april 2012. DRUŠTVO – Izvor: FoNet – Isplata otpremnina radnicima fabrike Želvoz očekuje se u sredu, izjavio je FoNetu gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i najavio korake u sklopu pomoći remonteru šinskih vozila.

U Fondu za razvoj Srbije rekli su da će, po uspostavljanju hipoteke, u utorak ili sredu prebaciti novac na račun Želvoza, izjavio je Umičević.

Prema njegovim rečima, u petak je na sednici Upravnog odbora Fonda za razvoj Srbije odlučeno da se u utorak potpiše ugovor između Fonda i Želvoza, čime se omogućuje da se, po uspostavljanju hipoteke, prebaci novac i konačno reši to pitanje.

“Nama ostaje da kasnije dogovorimo i život ostatku Želvoza, a to je posao. Ideja je da se sa Železarom Smederevo, gde čeka popravak oko 250 vagona, i uz 100 vagona Železnica Srbije za remontovanje, pokrene proizvodnja u Želvozu”, izjavio je Umičević.

On je rekao da ta dva koraka predstavljaju “istinsko i dugoročno rešavanje problema” Želvoza i izrazio nadu da će, ukoliko se fabrika i Železara dogovore, problem biti rešen.

Novi socijalni program u Želvozu nedavno je prihvatilo 464 radnika. Prvobitno je bilo 20 manje prijavljenih radnika za dobrovoljno napuštanje fabrike, koji su u nekoliko navrata, tokom marta i ovog meseca, protestovali tražeći obećane otpremnine.

Fabrika Želvoz u restrukturiranju je, posle raskida privatizacije sa rumunskim konzorcijumom Grampet Remar, u vlasništvu države, odnosno Agencije za privatizaciju, kao pravnog sledbenika Akcijskog fonda, od sredine prošle godine.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, u Želvozu je zaposleno 1.429 radnika.