Otkriveno pet projektila iz Drugog svetskog rata


04. april 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – U neposrednoj blizini Dunavskog bedema, u podnožju jedne od stražarskih kula smederevske Tvrđave, otkriveno je pet neeskplodiranih protivavionskih projektila.

Mesto na Smederevskoj tvrđavi gde je pronađena neeksplodirana municija Policija je odmah obezbedila lokaciju, a stigla je i specijalna ekipa Centra za vanredne situacije koja je ih uklonila.

Srećom, u pitanju je nepristupačno mesto, ispod bedema, gde zalaze samo pasionirani pecaroši, tako da niko od posetilaca Tvrđave ili šetača nije bio ugrožen starom ali još potencijalno opasnom municijom. Projektile kalibra 30 i 20 milimetara, po svemu sudeći, iz nataložne zemlje otkrio je Dunav, nakon što je vodostaj opao.

Ovo nije redak slučaj u Smederevu. Skoro da ne prođe godina da se u blizini ne pronađu često eksplozivni zaostaci iz šestovekovne burne istorije ovog kraja.

Najviše ih je od 5. juna 1941. godine, kada je u Tvrđavi, pod nikad definitvno razjašnjenim okolnostima, eksplodiralo nemačko skladište municije. Tada je, po nekim podacima, poginulo oko 2.500 ljudi, a totalno porušeno ili za stanovanje neupotrebljivo bilo je tri četvrtine kuća u Smederevu.