Otkrivene “fantomske” firme, dvojica uhapšena


02. novembar 2012. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – Policijski službenici PU u Smederevu otkrili su i presekli nelegalno poslovanje više “fantomskih” preduzeća, osnovanih u nekoliko gradova Srbije, saopštila je danas ta policijska uprava.

Uhapšeni su Zoran M. (52) iz Valjeva i Jovo Đ. (49) iz Loznice, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Zoran M. je osumnjičen da je organizovao nelegalno poslovanje “fantomskih” preduzeća u cilju nezakonitog podizanja gotovog novca sa poslovnih računa.

Jovo Đ. je u tom lancu bio zadužen da, kao stvarni vlasnik i odgovorno lice tri preduzeća iz Velike Plane, Obrenovca i Beograda, postavi formalne vlasnike i odgovorna lica, dok je u stvari celokupno poslovanje vodio sam.

Postavljena lica su samo svojim potpisom overavala od njega već sačinjenu i pečatom overenu fiktivnu poslovnu dokumentaciju.

Preko tih preduzeća lažno je fakturisao robu i usluge drugim preduzećima, a zatim na isti način sačinjavao kupoprodajne ugovore sa fizičkim licima i poljoprivrednim gazdinstvima o navodnoj kupovini robe i opreme.

Na osnovu takve dokumentacije podizao je gotov novac sa računa tih preduzeća u poslovnim bankama i davao ga na ruke Zoranu M., a za sebe zadržavao prethodno dogovorenu proviziju u iznosu od jedan ipo do tri odsto.

Tako je, za nepune dve godine, Zoranu M. pribavio protivpravnu imovinsku korist od 52 miliona dinara, a sebi od 1.608.465 dinara.