Otkrivena spomen ploča posvećena vojvodi Đuši


15. januar 2013. DRUŠTVO – Spomen ploča posvećena vojvodi Đuši Vulićeviću otkrivena je u nedelju u Smederevu, u prisustvu stotinak građana Smedereva i gostiju. Tim povodom, gradonačelnica dr Jasna Avramović i predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović organizovali su prijem u Gradskoj upravi.

U organizaciji Grada Smedereva i smederevske podružnice Zavičajnog udruženja Azanja, na fasadi kuće na početku Ulice vojvode Đuše u Smederevu otkrivena je spomen ploča Đuši Vulićeviću, vojvodi Smederevske nahije i suorganizatoru Prvog srpskog ustanka, koji je poginuo 1805.godine u borbi za oslobođenje Smedereva.

Spomen ploču su otkrili prof.dr Radmila Milentijević, bivši ministar u Vladi Republike Srbije, koja više od 20 godina svoje znanje i kapital stečen u Americi ulaže u očuvanje kulturno-istorijske baštine srpskog naroda i prof.dr Momčilo Talijan, predsednik Zavičajnog udruženja Azanja.

“Ovo je veoma važan događaj u istoriji, ne samo Smedereva, Azanje i Smederevske Palanke, nego srpskog naroda uopšte, jer predstavlja dokaz da se vraćamo našoj istoriji, da učimo ko smo, odakle smo, koji su nam koreni. Ovo je veličanstven događaj i divan primer takvog postupka da se vraćamo na naš Prvi srpski ustanak, da znamo kako je jedan hrabar Azanjac dao svoj život za oslobođenje od turskog ropstva”, istakla je Milentijević i izrazila nadu da će mu biti podignut spomenik i u rodnoj Azanji.

Nakon svečanog programa, gradonačelnica dr Jasna Avramović i predsednik Skupštine Branče Stojanović, na prijemu u Gradskoj upravi, poželeli su dobrodošlicu g-đi Milentijević i predstavnicima Opštine Smederevska Palanka, Zadužbinskog društva Prvi srpski ustanak Orašac i Zavičajnog udruženja Azanja.

„Za nas Srbe, današnji dan je posebno svečan, jer dočekujemo Srpsku novu godinu. Drago mi je da ovim lepim povodom mogu da pozdravim uvaženu profesorku i predstavnike bratskog grada, Smederevske Palanke i Azanje“, rekla je gradonačelnica.

„Mi imamo bogatu istoriju i važno je kad se podsetimo na te datume, jer kako kažu, ko zaboravi svoju istoriju, preti mu opasnost da mu se ponovi. U nadi da ćemo sarađivati i u nekim drugim projektima, pozdravljam g-đu Milentijević i goste“, poručio je Stojanović.

Tokom prijema, kojem su prisustvovali odbornik u Skupštini grada Bojan Kostić i v.d. direktor JKP Čistoća Kristijan Đurić, gostima su uručeni prigodni pokloni, a Radmila Milentijević je svoju knjigu Biografija Mileve Marić Ajnštajn darivala Narodnoj biblioteci i Gimnaziji u Smederevu.

Izvor: smederevo.org.rs