Otkrivena spomen bista pesniku Tanasiju Mladenoviću


17. oktobar 2013. DRUŠTVO – Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave, ustanova u kulturi, pesnika učesnika Festivala „Smederevska pesnička jesen”, Mesne zajednice i meštana, otkrila je u sredu u Saraorcima spomen bistu pesniku Tanasiju Mladenoviću, povodom sto godina od njegovog rođenja.

Ovogodišnji 44. Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen” počeo je juče i trajaće do 17. oktobra. Učestvuju pesnici iz Kine, Rusije, Nemačke, Sjedinjenih američkih država, Italije, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Kipra, Rumunije, Kanade, Republike Srpske, Srbije.

Drugog dana „Smederevske pesničke jeseni”, tokom prepodneva u Gimnaziji Smederevo priređen je program „Svetlost i reči”, druženje učesnika Festivala sa učenicima smederevskih srednjih škola. Festival je darivao ovu školu sa hiljadu pesničkih knjiga.

Potom je u Osnovnoj školi „Sveta Mladenović” u Saraorcima otkrivena spomen bista pesniku Tanasiju Mladenoviću, povodom sto godina od njegovog rođenja. Bistu, rad akademskog vajara Vlaste Filipovića, otkrila je gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

„Pozdravljam sve prisutne, naše drage pesnike i naročito decu. Moram da kažem da je za ovo danas najzaslužnija vaša Saraorčanka, Milanka, koja je jednog dana uputila meni pismo, sa željom da se spomenik Tasi Mladenoviću podigne u Saraorcima. Nije se mogao naći bolji trenutak za otkrivanje ovog spomenika od današnjeg dana, Dana oslobođenja Smedereva i tokom Smederevske pesničke jeseni. U jednom danu smo spojili sve – istoriju, tradiciju, delo. Posebnost je i društvo pesnika iz celog sveta”, naglasila je pored ostalog gradonačelnica Smedereva.

Prigodnim rečima obratili su se i predsednik Organizacionog odbora „Smederevske pesničke jeseni”, Branče Stojanović i direktor Festivala, Goran Đorđević, nakon čega su učenici škole u Saraorcima izveli kraći program.

U prostorijama škole je organizovana i izložba pod nazivom Večnost što između nas je sada, postavljena povodom 100-godišnjice rođenja i 10-godišnjice smrti Tanasija Mladenovića. Na izložbi je predstavljena građa sačuvana u Zavičajnom fondu Narodne biblioteke Smederevo, tematski vezana za život i stvaralaštvo najznačajnijeg smederevskog pesnika Tanasija Mladenovića.

U nastavku programa 44. Festivala poezije, u 19 časova u holu Centra za kulturu biće otvorena izložba „Lepote Kine”. Izložbu će otvoriti Hu Hong, savetnik za kulturu Ambasade Kine u Srbiji.

Zatim će u Velikoj dvorani od 19 časova i 30 minuta biti održana svečanost otvaranja Festivala, u okviru koje će gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović uručiti najprestižniju nagradu Festivala „Zlatni ključ Smedereva” kineskom pesniku Džao Lihongu.

Izvor: smederevo.org.rs