OTKAZAN koncert Nede Ukraden


01. decembar 2016. KULTURA – Otkazan je solistički koncert Nede Ukraden koji je trebalo da se održi 9. decembra u Centru za kulturu Smederevo. Lica koja su kupila ulaznice mogu ih vratiti i novac za iste podići na biletarnici Centra za kulturu.

Popularna pevačica Neda Ukraden, čija prebogata karijera seže nekoliko decenija unazad, održaće solistički koncert u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, u petak, 9. decembra.

Dugogodišnja, sjajna karijera Nede Ukraden odvijala se u više gradova bivše nam države, najviše u Sarajevu, te u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu. U tih skoro pola veka karijere Neda je otpevala mnogobrojne hitove koji su i dan danas rado slušani, a sarađivala je sa najeminentnijim autorima, kao što su Kemal Monteno, Arsen Dedić, Đorđe Novković, Seid Memić Vajta, Rajko Dujmić, Đelo Jusić, Zrinko Tutić i Hari Mata Hari. Njen hit „Zora je“, koji je napisao Đorđe Novković, preveden je na trinaest svetskih jezika. Pored te, neke od omiljenih su i pesme „Vrati se s kišom“, „Doviđenja, zaboravi me“, „Oči tvoje govore“, „Zora je“, „Došlo doba da se rastajemo“, „Ne zovi me u ponoć“, „To mora da je ljubav“, „Samo je nebo iznad nas“… Tokom višedecenijske karijere nastupala je u svim većim dvoranama širom Jugoslavije: Sava centar i Dom Sindikata u Beogradu, Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Tivoli u Ljubljani, Univerzalna sala u Skoplju i dr. Uz brojne nagrade koje je osvojila tokom svoje muzičke karijere treba izdvojiti „Zlatnu pticu“ Jugotona za preko dva miliona prodatih ploča.

Ulaznice za veče sa srpskom Tinom Tarner, kako zovu ovu pevačicu, prodaju se na bilet servisu po ceni od 900 dinara za parter i 700 dinara za mesta na balkonu. Koncert počinje u 20.00 časova.

neda-ukraden_2016Muzičku karijeru započela je 1967. godine kada je za Radio Sarajevo snimila pesmu „Igra bez kraja“, sa kojom je nastupila na prvom festivalu „Vaš šlager sezone“ i osvojila nagradu kao najbolji debitant. Na Opatijskom festivalu 1975. godine pevala je pesmu „Srce u srcu“ i s tom je pesmom trebala ići na Evrovizijsko takmičenje, ali je na Evroviziju otputovala grupa „Pepel in kri“, nakon nadglasavanja u finalu. Neda je u to vreme nastupala s grupom „Kamen na kamen“, a njihov prvi nosač zvuka zvao se: „Neda Ukraden & Kamen na kamen“. Godine 1976. snimili su drugu plocu, „Ko me to odnekud doziva“. Usledile su ploče: „Nedine najljepše pjesme“ (1977) i „Još te volim“ (1979), a potom je izabrana da učestvuje kao prateći vokal na Evroviziji 1981. godine u pesmi „Lejla“, Seada Memića Vajte.

Povratkom u „Jugoton“, Neda je promenila svoj imidž, počela raditi sa Đorđem Novkovićem i Rajkom Dujmićem, te 1982. godine snima album „To mora da je ljubav“, a pesme na albumu odisale su čistim popom. Album je prodat u 350 hiljada primeraka i otvorio novo poglavlje u Nedinoj karijeri. Svi njeni naredni albumi dostigli su sjajne tiraže: „Oči tvoje govore“ (1984) sa preko 250 hiljada primeraka, „Hoću tebe“ (1985) sa hitom „Zora je“ preko 500 hiljada primeraka, „Saj, saj“ (1986) preko 300 hiljada primeraka. Isti kontinuitet nastavili su i albumi: „Došlo doba da se rastajemo“ (1987), „Posluži nas, srećo“ (1988), „Ponoć je“ (1988), „Dobro došli“ (1989). Na Zagrebačkom festivalu 1984. godine pobedila je s pesmom „Traži se jedan Vanja“ (prva nagrada stručnog žirija). Svoj poslednji album za Jugoton, „Poslije nas“, snimila je 1990. godine, a na njemu su radili mladi sarajevski muzičari predvođeni Hari Mata Harijem.

Dolaskom ratnih prilika Neda se preselila u Beograd, gde je 1992. godine objavila album „Vidovdan / Nek živi muzika“. U poslednjih desetak godina objavila je osam albuma. Njen posednji album, „Oduži mi se poljupcima“, objavljen je 2006. godine.