Oštetio budžet za 10,4 miliona dinara


26. septembar 2011. HRONIKa – Izvor:Beta – Policija u Smederevu podnela je krivičnu prijavu protiv generalnog direktora firme “Goša montaža” iz Velike Plane, Branka Š. osumnjičenog da je tokom rekonstrukcije Termoelektrane “Nikola Tesla B” u Obrenovcu oštetio budžet Srbije za 10,4 miliona dinara, saopšteno je danas iz policije.

Direktor Goša montaže osumnjičen je za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, poresku utaju i falsifikovanje službene isprave.

Branko Š. je osumnjičen da od maja do septembra 2010. godine nije fakturisao radove koje je Goša montaža izvela u korist preduzeća Energoinvest iz Sarajeva, na poslovima rekonstrukcije Termoelektrane “Nikola Tesla B”, vredne 57,8 miliona dinara.

Osumnjičeni je, da bi to prikrio, u septembru 2010. godine, sa direktorom preduzeća Energoinvest iz Sarajeva, sačinio zapisnik o primopredaji izvedenih radova, u kojem je navedeno da se zaključuju sve finansijske obaveze preduzeća Energoinvest prema preduzeću Goša montaža, a u zapisniku je navedeno 15 od ukupno 19 izvršenih radova, navela je policija.

“Na taj način, ne naplativši sve radove, oštetio je preduzeće za iznos od 57.856.801 dinara, a preduzeću Energoinvest omogućio protivpravnu imovinsku korist od 68.270.025 dinara”, dodala je policija.

Osumnjičeni je, kako se navodi, utajio porez tako što, u nameri da izbegne plaćanje poreza na dodatu vrednost, u poslovnim knjigama preduzeća čiji je direktor, nije prikazao obavezu plaćanja PDV-a od 10.414.224 dinara i za taj iznos je oštetio budžet Srbije.