Oštetili budžet za oko dva miliona evra


25. maj 2013. HRONIKA – Miodrag J., Novica P., Dušan T. i Dejan S. uhapšeni su zbog sumnje da su kao vlasnici više privatnih preduzeća utajom poreza oštetili budžet Srbije za oko dva miliona evra!

– Oni se sumnjiče da su 2011. i 2012. godine fiktivnom dokumentacijom lažno prikazivali nabavku otpadnog gvožđa od više preduzeća u Srbiji. Te firme su za naknadu od 100 do 300 evra osnivali pojedini građani iz Smedereva, Beograda, Paraćina, Jagodine, Niša i Kruševca i bili su samo formalni vlasnici.

Poslovanje su vodila četvorica privedenih, koji su lažno prikazivali da su njihove firme kupovale gvožđe od novonastalih preduzeća, iako su gvožđe zapravo nabavljali od građana za gotov novac, bez dokaza o otkupu – kaže izvor Kurira iz istrage. Na ovaj način, četvorica privedenih ostvarila su promet od više od 10 miliona evra, za koji nisu platili porez.

– Nakon prebacivanja novca na račune fiktivnih firmi, osumnjičeni su tim novcem kupovali građevinski materijal koji su prodavali za gotov novac, a za sebe zadržavali proviziju od 12 odsto. Kako bi prikrili nezakonito poslovanje, sedišta firmi prebacili su na Kosovo – kaže naš sagovornik. Krivična prijava biće podneta protiv 30 ljudi koji su za naknadu otvarali fiktivna preduzeća.

Izvor: Kurir