Osnovac sam sebi napravio “fiću”


Posvećenost… Od dva pokvarena vozila Svetozar Milovanović, koji ima 14 godina, uz puno truda napravio je „fiću”

Četrnaestogodišnji Svetozar Milovanović iz Smedereva ponosni je vlasnik „zastave 750″, popularnog „fiće”, koji je sam napravio od dva pokvarena vozila. Njegov istraživački duh, talenat, ali pre svega posvećenost, omogućili su mu da uz malo para i mnogo truda sebi obezbedi prvo i jedinstveno prevozno sredstvo.

Doduše, „fiću” zbog svojih godina još ne sme sam da vozi, ali će ga čuvati i sređivati kako bi do dobijanja vozačke dozvole imao pravi oldtajmer.

Sklapao deo po deo

Ovaj osnovac je svoju kreativnost pokazao još kao mali dečak, kada je sa tri godine počeo da pravi zanimljive i funkcionalne predmete od kartona. Potom je od drveta pravio razne figure i predmete, da bi u jedanaestoj godini sam napravio kućicu od drveta u dvorištu porodične kuće. Ipak, najponosniji je na svoj poslednji rad – novog „fiću”, koji parkiran čeka da sneg okopni, pa da bude provozan kroz Kozaračku ulicu u kojoj njegov vlasnik živi.

– Još kao mali rasklapao sam i sklapao igračke automobile, a najzanimljiviji su mi bili oni koji su imali elektromotore i koji su se pokretali na baterije. Tata je, osim auta koji vozi, promenio sedam-osam „fića”, ja sam se zainteresovao za taj auto i odlučio da interesovanje sa igrački primenim na pravom vozilu. Baka je prepoznala moj talenat i finansirala je kupovinu dve stare „fiće”. Nijedan nije radio. Odlučio sam da iskoristim letnji raspust i da za to vreme završim veliki posao – da od dva napravim jedan auto, koji će moći da se vozi – priča ovaj četrnaestogodišnjak.

Iako je verovao da će uspeti u svojoj zamisli, Svetozar nije mislio da će posao koji je započeo trajati više od pola godine. U vozno stanje doveo ga je tek krajem januara, kada je prvi put okrenuo ključ i čuo zvuk motora.

– Počeo sam da sređujem „fiću” koji je bio u boljem stanju. U hodu sam nabavljao delove koje nisam imao, a zatim ga sklapao deo po deo. Najteže mi je bilo da uradim nove kočnice jer sam morao da pravim kompletnu instalaciju. Kupio sam bakarne cevi, sve sam to ručno krivio i stavljao na svoje mesto. Dosta vremena oduzeli su mi šmirglanje, gitovanje, brušenje rubova i pragova, a potom i farbanje kompresorom. Poseban izazov bio je motor. Njega sam potpuno rasklopio na deliće, sredio klipove, pumpu za ulje, sve to očistio i ponovo sklopio. Stavljao sam nove karike, štelovao ventile, filtere za vazduh. Prvi cilj mi je bio da ga dovedem u vozno stanje, a posle ću još da ga opremim i našminkam. Još nije registrovan, ali nadam se da ćemo to završiti do leta – objašnjava Svetozar.

Posle neverice – podrška

Svetozar kaže da mu drugovi iz škole nisu verovali šta radi, ali ih je razuverio snimcima koje je njegov brat načinio dok je on radio u garaži. Onda su poželeli da dođu i uvere se na licu mesta u ono što im je pričao.

– Bliži prijatelji su znali šta radim, ali mi većina nije verovala da ja to umem da radim. Onda su počeli da dolaze i uverili se da odrađujem ozbiljan posao, i da zato toliko dugo traje. Sada me svi oni podržavaju – kaže nasmejano Svetozar.

U svoju prvu ozbiljnu investiciju Svetozar je uložio oko 800 evra. Iako je većinu delova obezbedio kupovinom starih „fića”, trebalo je uložiti u „dodatnu opremu”.

– Najskuplji su bili farbanje i materijali koje sam kupovao. Ali, imao sam dobru saradnju sa prodavcima i oni bi me, kada sam im objasnio šta radim, gotovo uvek častili nekim sitnicama koje nisam morao da platim. Išao sam i kod majstora ovog zanata, ali oni nisu bili spremni da otkrivaju tajne svog posla. To me je malo razočaralo, ali i dalo dodatni podstrek da istrajem i uspem u onome što sam naumio. Sada u garaži imam još jednog „fiću” i njega ću da sredim i opremim za mog brata – kaže Svetozar.

On najavljuje da će nakon toga preći na drugi izazov, a šta je to, za sada neće nikom da otkriva. Planira da uloži u svoje obrazovanje, da upiše višu ili fakultet za dizajn, osnuje neku firmu, kada će, uverava nas, uraditi nešto potpuno novo. Siguran je da će u tome uspeti.

Ponosna mama

Svetozarova mama Slobodanka ne krije zadovoljstvo zbog talenta svog sina i ističe da Svetozar ima punu podršku porodice u tome što radi.

– Znanje je stekao gledajući emisije na televiziji i čitanjem knjiga i časopisa. Pogleda, prelista i ima viziju u svojoj glavi kako to nešto treba da izgleda. Njemu ne treba da se crta, ne treba da mu se objašnjava, prosto ima ideju i to odradi. Ima dobru osnovu da ovaj dečački hobi kasnije iskoristi, ali pre svega treba da to znanje, koje je do sada sam sticao, upotpuni i formalnim obrazovanjem. Ne sumnjam da će onda sve to moći dobro da unovči. Već sada, kada su ljudi čuli šta je uradio, dolaze da „ugovaraju poslove”. Čak ga zovu i iz „Kluba ljubitelja fića” i očekuju saradnju sa njim – kaže mama Slobodanka.