Osipaonički bostan najslađi


06. avgust 2013. DRUŠTVO – U Osipaonici kod Smedereva održana je 13. Bostanijada koja je još jednom potvrdila da se u smederevskom kraju gaje najkvalitetnije i najslađe lubenice i dinje.

Na trinaestoj privredno-turističkoj manifestaciji “Bostanijada” u Osipaonici kod Smedereva predstavilo se desetak izlagača koji su, uz veliki broj onih koji su na ulici prodavali bostan, privukli mnogobrojne ljubitelje lubenica.

Velike, crvene, slatke, a kad su još i hladne, lubenice su nezamenljive u vrelim letnjim danima. Osipaonička Bostanijada još jednom je pokazala da se u smederevskom kraju gaje najkvalitetniji plodovi slađi od najslađeg voća.

Lubenice jesu povrće, ali su se izlagači potrudili da primene sve svoje znanje kako bi njihove i lubenice i dinje bile i najveće i najslađe.

Traktorske prikolice prepune bostana zatrpale su osipaonički trg, a u školskom dvorištu odvijala se prava borba u ocenjivanju najboljih plodova koje su svi mogli besplatno da probaju. Najviše su uživala deca.

“Kakva bi to takmičarska atmosfera bila da nema i onih koji umesto lubenica vole nešto drugo”, kaže Mirko Radošević iz organizacije manifestacije.

Oni koji su se najviše potrudili oko gajenja slatkih plodova odneli su i pobedu na ovogodišnjoj Bostanijadi.

Najslađa lubenica, najveća dinja, i za neki gram lakša od prve lubenice jednom Osipaoničaninu doneli su titulu ukupnog pobednika.

Nenad Radivojević, ukupni pobednik Bostanijade, kaže da je za gajenje ovog povrća najbitnije sve uraditi na vreme i dobro zalivati zasade.

Bostan se u Osipaonici prodavao po ceni od šest do deset dinara i niko ko je svratio na Bostanijadu nije otišao praznog gepeka.

Izvor: RTS