Osnovna škola “Branko Radičević”


Osnovna škola “Branko Radičević” u Smederevu, formirana je 1953. godine, kao istureno odeljenje Osnovne škole “Dimitrije Davidović”. Učenici novoformiranog odeljenja su deca radnika Poljoprivrednog kombinata “Godomin”.

1954. godine postaje samostalna četvororazredna škola, čiji je prvi direktor bila učiteljica Radojka Pavlović.

Nastava se realizuje u dve učionice stambene zgrade u Godominu, a odeljenja su kombinovana. Učenici su deca radnika Godomina i siromašnih naselja oko Lipske rampe.

1962. godine, razvojem naselja Papazovac, škola postaje osmogodišnja. Učenici nastavu pohđaaju u prizemnoj zgradi, koja je izgrađena na sadašnjoj lokaciji, pored puta Smederevo – Radinac. Za direktora je postavljen Živorad – Žika Milenković, nastavnik.

Razvojem naselja, podizanjem stambenih zgrada i privatnih kuća, povećava se broj učenika, čiji su roditelji pretežno radnici Železare. Ukazuje se nužna potreba za proširenjem školskog prostora, uz aktivno učešće učenika i njihovih roditelja.

1968. godine škola zbog povećanog broja učenika radi u tri smene, pa se iz sredstava samodoprinosa proširuje – dograđuje se spratni deo sa još deset učionica. 16. oktobra, na Dan oslobođenja Smedereva u Drugom svetskom ratu, svečano je otvorena dograđena zgrada škole. Nastava fizičkog vaspitanja se realizovala u školskom dvorištu, a zimi u hodnicima i učionicama, da bi 1975. godine bila dograđena i fiskulturna sala.

Nagli priliv stanovništva i izgradnja višespratnih stambenih kompleksa na Papazovcu, utiču da se dogradi još jedan deo – zgrada montažnog tipa površine 500m2 sa 4 učionice, trpezarijom i kuhinjom. Do 1979. godine, sadašnja Osnovna škola “Ivo Andrić” u Radincu bila je istureno odeljenje Osnovne škole “Branko Radičević” u Smederevu.

Direktora Ž. Milenkovića zamenjuje Petar Đorđević, nastavnik fizičkog vaspitanja, a njegov pomonik je Peko Slijepčević, učitelj, koga će po odlasku u penziju zameniti Miodrag – Mile Radivojević, nastavnik matematike.

1995. godine Osnovna škola “Branko Radičević” ima 1350 učenika raspoređenih u 48 odeljenja. Za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada se osim prostorija škole koriste i 4 učionice u Dečjem vrtiću “Ružica Ilić” na Papazovcu, a nastava se odvija u 2 smene. Učenici postižu zapažene  rezultate. To potvrđuju prvenstveno rezultati na regionalnim i republičkim takmičenjima iz svih predmeta, kao i rezultati na prijemnim ispitima za upis u srednje škole. Naša škola je čest domaćin mnogih takmičenja, edukativnih seminara, kao i članica Tima za podršku deci ometenoj u razvoju. Naša škola je takođe dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada na konkursima za mlade talente i sportskim takmičenjima u atletici, malom fudbalu, odbojci, košarci i mnogim drugim sportovima.

Petar Đorđević, zaslužni nastavnik i dugogodišnji direktor, 2000. godine odlazi u penziju. Zamenjuje ga nastavnik matematike Dragan Dimitrijević kao Vršilac dužnosti direktora. 2002. godine na čelo Osnovne škole “Branko Radičević” dolazi Radmila Rodić, profesor istorije, a njen pomoćnik je Dunjica Milosavljević, nastavnik razredne nastave i đak prve generacije naše škole.

2005. godine školski odbor za Vršioca dužnosti direktora postavlja Dunjicu Milosavljević, nastavnika razredne nastave, koja je bila pomoćnik direktora već 5 godina. Od 2006. godine direktor škole je Miloš Milosavljević, profesor sporta i fizičkog vaspitanja, učenik naše škole i jedan od najuspešnijih sportskih radnika Smedereva. Njegov pomoćnik je Jelica Dimitrijević, profesor razredne nastave.

Danas škola ima 900 učenika rasporeenih u 38 odeljenja. Za realizaciju obrazovno-vaspitnog procesa se koristi 7 učionica, 11 kabineta, fiskulturna sala i sportski tereni za fudbal, rukomet i tenis, kao i 2 učionice opremljene za produženi boravak učenika od I do IV razreda.

Inače, Osnovna škola “Branko Radičević” je prva škola u Smederevu koja je organizovala produženi boravak za svoje učenike i tako postala  jedan od najrelevantnijih pokazatelja uspešnosti ovakvog oblika vaspitno-obrazovnog rada sa decom. Takođe se možemo pohvaliti izuzetno bogatim bibliotečkim fondom sa više hiljada knjiga na srpskom, ruskom i engleskom jeziku.

Škola radi  u 3 smene. U međusmeni su učenici I i II razreda. Poslednjih godina, zahvaljujući učešću lokalne samouprave, mnogo se ulaže u poboljšanje uslova u kojima učenici stiču nova znanja. Izvršena je rekonstrukcija vodovodne, kanalizacione i delimično elektro-mreže. Dotrajala drvena stolarija zamenjena je PVC stolarijom. Urađena je nova fasada prednjeg dela škole, kao i parket u fiskulturnoj sali. Asfaltiran je sportski teren, kao i teniski tereni uz aktivno učešće naših profesora fizičkog vaspitanja. Posebna pažnja je posvećena bezbednosti naših učenika, tako da je prostor u školi i oko škole pod stalnim video-nadzorom. U cilju obezbeđivanja većeg učešća i uvida roditelja u uspeh učenika, naša škola je išla korak ispred drugih. Uveden je Elektronski dnevnik, kao jedan od savremenijih oblika saradnje, blagovremene informisanosti i partnerske komunikacije između roditelja i nastavnika.

Ponosni smo što su generacije naših učenika vredni radnici, dobri pravnici, ekonomisti, inženjeri, lekari, prosvetni radnici. Mnogi naši bivši učenici su sadašnji vredni i kreativni radnici naše škole. U školi trenutno radi 39 profesora i 24 nastavnika uz svestranu podršku pravnika i 14 članova administrativnog i tehnikog osoblja.