Optužena priznala da je kupovala ispite


27. septembar 2011. HRONIKa – Izvor: Agencija Beta – Optužena penzionisana šefica zatvorskih čuvara u požarevačkom zatvoru Radmila Jovanović Canić priznala je danas na suđenju optuženima u aferi “Indeks” da je dala mito 5.000 evra za polaganje ispita za koje “nije imala vremena”, kao i da na te ispite nije ni izlazila.

Radmila Jovanović Canić (56) je na suđenju pred Višim sudom u Smederevu priznala da je kupovala ispite na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i da je napredovala od administrativnog radnika preko nadzornika u ženskom delu zatvora do zapovednika obezbeđenja.

Ona je sa beneficiranim radnim stažom otišla u penziju u maju 2009. godine, a na pitanje suda odgovorila je da ima penziju od 72.000 dinara i da je završila Pravni fakultet u Kragujevcu.

Optužena Jasmina Petrović negirala je navode optužnice da je posredovala u davanju mita od 5.000 evra koji je Radmila Jovanović Canić dala profesoru Todoru Podgorcu, koji je zatim taj novac raspodelio na nekoliko profesora koji su upisivali ocene u indeks.

Jasmina Petrović je u suočenju rekla svojoj kumi Radmili Jovanović Canić da je srebroljubiva i da je to znala cela Zabela.

Prema optužnici, diploma se mogla dobiti za 12.000 evra do 16.000 evra ili za automobil “bmw”, a pozitivna ocena za jedan ispit “koštala” je od 100 evra do 1.500 evra.

Optuženo je 87 profesora, studenata i navodnih posrednika u korupciji.

Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela, od kojih je 114 dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.