Opštinski odbor DS u Smederevskoj Palanci traži vanrednu izbornu skupštinu demokrata


27. jun 2013. DRUŠTVO – Smederevska Palanka, Beograd – Okružni odbor Demokratske stranke Podunavskog okruga mogao bi da na današnjoj sednici podrži zahtev Opštinskog odbora DS iz Smederevske Palanke, koji traži hitnu sednicu Glavnog odbora stranke i vanrednu izbornu skupštinu demokrata, saznaje Danas iz izvora u DS. Podunavski okrug obuhvata opštinske odbore u Smederevu, Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci.

Kako je Danasu objašnjeno, da bi ova inicijativa uspela, neophodna je podrška jedne trećine od ukupno oko 440 članova Glavnog odbora DS.

Predsednik demokrata u Smederevskoj Palanci Radoslav Milojičić potvrđuje za Danas da je taj odbor doneo odluku, koja je odmah prosleđena svim članovima GO, da se sazove hitna sednica ovog stranačkog tela na kojoj bi se obavila analiza rada stranke u proteklih sedam meseci, kao i da se organizuje vanredna izborna skupština DS.

Podsetimo, demokrate su redovnu izbornu skupštinu imale u novembru 2012, kada je za predsednika izabran Dragan Đilas.

Aleksandra Jerkov, portparolka DS, komentarišući za Danas ovaj zahtev i moguću odluku Podunavskog okruga, kaže da je Statutom stranke određeno ko i kada može da traži održavanje sednice GO i izbornu skupštinu.

– Sednica Glavnog odbora je bila pre desetak dana i na njoj je usvojen izveštaj o radu stranke između dve sednice tog tela. Svaki član partije ima pravo da kritikuje njen rad i to treba da radi unutar stranačkih organa – navodi Jerkov.

Prema Statutu DS, Glavni odbor se sastaje najmanje jednom u tri meseca, a sednicu saziva predsednik, Predsedništvo ili trećina članova GO. Izbornu skupštinu saziva predsednik na predlog Predsedništva ili GO na predlog trećine svojih članova.

Izvor: Danas