Oprezno na pružnim prelazima


22. avgust 2013. DRUŠTVO – Poslednjih dana svedoci smo novih stradanja u saobraćajnim nezgodama na pružnim prelazima. Svaka saobraćajna nezgoda u kojoj se motorno vozilo, biciklista ili pešak sudare sa vozom dovodi do najtežih posledica. Samo u 2012. godini, na pružnim prelazima u Republici Srbiji u međusobnom sudaru drumskih i železničkih vozila nastradala su 42 lica.

Najčešći propusti koje učesnici u saobraćaju prave kada su u pitanju prelasci preko pruge su nepažnja i nepoštovanje saobraćajne signalizacije. Vrlo je česta pojava nepropisnog ponašanja u vidu zaobilaženja ili provlačenja između spuštenih branika na pružnom prelazu kako bi se izbeglo čekanje.

Sistemi za spuštanje branika i polubranika na pružnim prelazima su automatizovani i spuštaju se određeno vreme pre nailaska voza. To vreme je rezultat proračuna i njime se obezbeđuje izbegavanje i najmanje mogućnosti pojave rizične situacije, a samim tim i nezgode. Ponekad se onima koji čekaju za prelazak ovo vreme čini predugačkim i misle da, čak i kada su branici spušteni, imaju sasvim dovoljno vremena da ih zaobiđu i pređu preko. Ovo je velika zabluda, jer uvek kada signalizacija i spušteni branici ili polubranici najavljuju dolazak voza, svaki pokušaj prelaska preko pruge može dovesti do stradanja. Čak i ako mašinovođa uoči vozilo, bicikl ili pešaka, on ne može odmah da zaustavi voz. Zbog velike mase vozova i brzine kojom se kreću, i na suvim šinama je potrebno više stotina metara da se oni zaustave. Takođe, mašinovođe nemaju mogućnost da manevrom skretanja u stranu izbegnu sudar.

U cilju edukacije svih učesnika u saobraćaju, kao i skretanja pažnje na ozbiljnost i veličinu problema, Agencija za bezbednost saobraćaja pripremila je i na emitovanje prosledila televizijski spot na temu bezbednosti na pružnim prelazima. Pored toga, od 15. avgusta su u blizini najrizičnijih pružnih prelaza širom Srbije postavljeni bilbordi sa porukama na ovu temu.

Agencija apeluje na sve učesnike u saobraćaju, bilo da se pojavljuju kao vozači, pešaci ili biciklisti, da poštuju propise, branike, svetlosna i zvučna upozorenja, i da se ponašaju krajnje odgovorno kad god se nađu u situaciji da put kojim se kreću nailazi na ukrštanje sa železničkom prugom. Takođe, skređemo pažnju i da je svako drugo kretanje po šinama, osim prelaska, i to na mestu predviđenom za to, strogo zabranjeno i opasno.