Oprezna vožnja i tokom leta


27. jun 2013. DRUŠTVO – Agencija za bezbednost saobraćaja povodom početka letnje turističke sezone i pojačanog intenziteta saobraćaja koji se očekuje u danima predstojećeg vikenda, podseća sve učesnike u saobraćaju da je najveći broj saobraćajnih nezgoda izazvan nepoštovanjem ograničenja brzine kretanja, nepoštovanjem prvenstva prolaza, preticanjem posebno na mestima gde to nije bezbedno i dozvoljeno, ali i vožnjom pod dejstvom alkohola i u stanju povećanog umora vozača.

Dodatna opreznost je potrebna na putevima koji prolaze kroz naseljena mesta, na raskrsnicama putnih pravaca kao i kod odmorišta, pa podsećamo da vozite brzinom pri kojoj neophodno zaustavljanje vozila neće predstavljati problem.
Ukoliko krećete na put, potrebno je da prethodno proverite tehničku ispravnost vozila, posebno uređaja za upravljanje i zaustavljanje, stanje pneumatika i elektroinstalacija.

Ukoliko je moguće, izbegavajte vožnju u noćnim satima kao i dugotrajnu vožnju u najtoplijem delu dana. Pokušajte da svaka 2 sata pravite pauze od 15 minuta, a prilikom svakog ulaska u vozilo, prethodno ga provetrite. Na put krenite na vreme, a vreme izgubljeno u saobraćajnoj gužvi nemojte nadoknađivati brzom vožnjom, jer ćete na taj način povećavati rizik za izazivanje saobraćajne nezgode. Na taj način ništa nećete dobiti, ali ćete puno rizikovati. Takođe, ne preporučuje se višesatno upravljanje vozilom nakon radnog dana, zbog premora organizma koji umanjuje sposobnost procene situacija i reagovanja u saobraćaju.

Vodite računa i o načinu na koji koristite klima uređaj u kolima. Razlika u spoljašnjoj temperaturi i temperaturi u vozilu treba da bude od 5 do 10 stepeni, a idealno je oko 7 stepeni. Ne izlazite iz vozila naglo, već pre zaustavljanja prvo isključite klima uređaj, i lagano otvorite prozore. Nagla promena temperature može izazvati kolaps i velike posledice po ljudski organizam.

U pauzama tokom vožnje savetuje se ispijanje dovoljne količine vode i bezalkoholnih osvežavajućih napitaka, jer nedovoljna hidriranost organizma kod vozača može oslabiti sposobnost procenjivanja i rasuđivanja kao i brzinu reagovanja, i izazvati pospanost i umor.

Takođe, skrećemo pažnju na obavezu korišćenja sigurnosnih pojasava kako na prednjim tako i na zadnjim sedištima u vozilima, i podsećamo da se deca mlađa od tri godine moraju voziti u posebnom dečijim bezbednosnom sedištu.
Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, posebno vozače, na povećanu pažnju i opreznost tokom letnjih dana, jer trenutak nepažnje i opuštenosti može dovesti do nezgode i tragičnih posledica.

Agencija za bezbednost saobraćaja svima vama koji krećete na putovanje želi bezbednu vožnju i prijatne dane odmora.