Omogućena poseta vili dinastije Obrenović


19. maj 2015. KULTURA – Izvor: Agencija Beta – Vila dinastije Obrenović je u vinogradima, na osunčanom uzvišenju, dovoljno udaljena od puta Beograd-Smederevo tako da je kompleks obavijen tišinom, čistim vazduhom, besprekornim mirom.

Gradsko veće Smedereva odredilo je visinu ulaznica i omogućila turistički obilazak vile Dinastije Obrenović, na inicijativu Monarhističkog kluba, odnosno Društva modernih konzervativaca.

Cena pojedinačne ulaznice je 200 dinara, uz uslugu vodiča i organizovanog prevoza od centra grada. Povlašćena cena za studente, učenike
i penzionere je 100 dinara, a deca do sedam godina ne plaćaju ulaz.

Društvo modernih konzervativaca je od 2011. vodilo je akciju i anketirao stanovnike Smedereva i tražilo mišljenje turističkih vodiča kako da Smederevo dobije vilu Obrenovića na upravljanje i otvori za posete.

Vila, kod Smederevaca poznata kao letnjikovac dinastije Obrenović otvorena je 16. maja, tokom manifetsacije Noć muzeja.

Poseta kompleksu imanja Obrenovića mora da se zakaže Turističkoj organizaciji najkasnije dva dana pred planiranu posetu da bi se dobila dozvola.

Usvojen je Cenovnik za posete vili, ali nije precizirano da li obilazak podrazumeva i kompleks koji obuhvata odlično uređen park i vinograd, vinariju.

Kompleksom je, pre vraćanja Smederevu, upravljala Uprava za zajedničke poslove republičkih organa.

Vila dinastije Obrenović je u vinogradima, na osunčanom uzvišenju, dovoljno udaljena od puta Beograd-Smederevo tako da je kompleks obavijen tišinom, čistim vazduhom, besprekornim mirom.

Vila, znana kao letnjikovac dinastije Obrenović, koja je u komunističko vreme zvanično nosila ime Vila Izvršnog veća, pre dve godine, neočekivano, na dan ili dva pred posetu zvaničnika Slovenije, Hrvatske i Srbije – Boruta Pahora, Jadranke Kosor i Borisa Tadića, prozvana je Sunčani breg.

Tada su se novinari, koji su stigli u Smederevo da prate sastanak trilaterale, žalili da su lutali tražeći vilu jer ljudi koji stanuju na stotinak metara od vile nisu znali da im pokažu put.

Ime je kasnije promenjeno u Zlatni breg, ali u Smederevu je i dalje to Vila dinastije Obrenović.