Ombudsman: Zašto nije objavljen ugovor o Železari?


19. septembar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je postupak kontrole i zatražio izjašnjenja Ministarstva privrede i Upravnog inspektorata Srbije, zbog nepostupanja po zahtevu za davanje informacija od javnog znacaja iz ugovora o upravljanju Železare Smederevo.

Informacije iz ugovora o upravljanju srpske čeličane tražila organizacija Transparentnost Srbija.

Naime, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je nedavno od ombudsmana da pokrene postupak i preduzimanje mera zbog, kako je naveo, višestrukog kršenja zakona od Ministarstva privrede, koje odbija da Transparentnosti Srbija dostavi Ugovor o upravljanju Železare Smederevo, zaključen sa kompanijom “HKP Inženjering”.

Reč je o kopiji Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja, koji je država 21. marta potpisala sa železarom, HPK Menadžmentom i holandskim HPK Inženjeringom, a koji je po nalogu šabića od 29. juna, resorno ministarstvo trebalo da dostavi Transprentnost Srbija, uz prethodnu zaštitu podataka o ličnosti.

Uprkos činjenici da su rešenja Poverenika po Zakonu konačna, obavezujuća i izvršna, Ministarstvo nije postupilo po tom nalogu, niti je to učinilo nakon izrečene dve novčane kazne u ukupnom iznosu od 200.000 dinara.

Kako je objavljeno na sajtu ombudsmana, Janković je uputio akte ministru pravde i ministarki državne uprave i lokalne samouprave, kao i direktoru Upravnog inspektorata.

U aktu koji je dostavljen ministru privrede, Janković je upitao da li je ministarstvo postupilo po rešenju poverenika i zatražio da mu, ukoliko jeste, pruže dokaz da je ugovor dostavljen organizaciji Trasparentnost Srbija.

U suprotnom, Janković je zatražio da ga ministarstvo obavesti o razlozima zbog kojih nije postupilo po konačnom rešenju poverenika. On je upitao i da li je ministarstvo platilo kaznu, te ukoliko nije, zatražio da ga obaveste zašto to nije učinjeno.