Olimpijci gosti Smedereva


26. novembar 2012. SPORT – Za srpske strelce, učesnike Olimpijskih igara u Londonu, rukovodstvo grada organizovalo je u subotu prijem u Gradskoj upravi Smederevo.

Prijemu su prisustvovali ovogodišnji osvajači olimpijskih medalja Ivana Maksimović i Andrija Zlatić, selektor srpske reprezentacije Goran Maksimović, olimpijke Andrea Arsović i Zorana Arunović, trener za pištolj Jelena Arunović, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije Nenad Petković i njihovi domaćini iz Streljačke družine Smederevo.

Pozdravljajući vrhunske srpske strelce, gradonačelnica dr Jasna Avramović je rekla da se Smederevo deklarisalo kao grad sporta, ulažući u sportsku infrastrukturu. Takođe je naglasila da će grad Smederevo u 2013. godini završiti preostale radove na strelištu, kao i na adaptaciji aneksa Sportskog centra, kako bi se zaokružio ovaj sportski kompleks, a sportistima poželela još više uspeha i medalja.

U ime 70 odbornika Skupštine grada Smedereva, goste je pozdravio predsednik Branče Stojanović, istakavši da je stvaranje dobrih uslova za razvoj sporta dugoročna politika, bez obzira na stranačku pripadnost.

Pomoćnik gradonačelnika za sport i omladinu Saša Momić je rekao da je čast i zadovoljstvo biti u društvu vrhunskih sportisat kao što su olimpijci i podsetio da su nedavno u Smederevu boravili i Nađa Higl i Novak Đoković i nekoliko puta predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Vlade Divac, što je dokaz da je Smederevo grad sporta.

Sagovornici su se saglasili da su uslovi na novom strelištu u smederevskoj hali vrhunski i da strelci sa zadovoljstvom dolaze na takmičenja. Nagoveštena je i mogućnost dolaska sportista i na pripreme pred velika međunarodna takmičenja, kao i da će uslovi biti još bolji kada budu završeni smeštajni kapaciteti na Sportskom centru.

Povodom 125 godina streljačkog sporta u Srbiji i Smederevu, predsednik Streljačkog saveza Smedereva Siniša Mašović, uručio je gradonačelnici plaketu, rad akademskog vajara Seleta Jovanovića, kao doprinos Gradu Smederevo za razvoj streljačkog sporta.

Najveću medijsku pažnju imala je „srebrna“ iz Londona, Ivana Maksimović, koja nije krila da joj predstavlja zadovoljstvo svaki dolazak u Smederevo, pogotovo sada kada su uslovi za pucanje približni onima sa kojima se susreću na najznačajnijim takmičenjima.

Vršilac dužnosti selektora srpske reprezentacije, Goran Maksimović, pohvalio je uslove na novom strelištu, podsetivši da se u ovom prostoru ostvaruju visoki rezultati i najavio održavanje međunarodnog takmičenja za strelce u Smederevu naredne godine u maju, tačnije kvalifikacija za Evropsku ligu mladih za istočni region (Istočna Evropa).

Streljačka družina „Smederevo“ tokom vikenda je domaćin drugog kola Kupa Srbije u gađanju vazdušnim oružjem u disciplinama na 10 metara.

Kup takmičenje vazdušnim oružjem za juniore, juniorke, seniore i seniorke, puška i pištolj, A program u pojedinačnoj konkurenciji i za seniore i seniorke, puška i pištolj, A program u ekipnoj konkurenciji okupio je u Smederevu ukupno 188 strelaca iz 39 klubova iz Srbije.

Među takmičarima su i i svi ostali strelci koji su učestvovali na ovogodišnjoj olimpijadi u Londonu: Jasna Šekarić, Bobana Veličković, Damir Mikec i Nemanja Mirosavljev.

U drugom kolu Kupa nastupa juniorska ekipa SD „Smederevo“ pištoljem u sastavu: Ana Alentijev, Sara Ilić i Ana Lajčak, koja se takmiči i u seniorskoj kategoriji. U prvom kolu Ana Alentijev je osvojila zlatnu medalju u juniorskoj konkurenciji. Od ostalih strelaca iz Smedereva pucaju i juniorke puškom Jelena Jakovljević i Danica Denić.

Izvor: smederevo.org.rs