Okrenut potonuli brod, zapovednika ni u njemu nema


08. novembar 2016. HRONIKA – Izvor: Blic – Teretni brod “Beograd X”, koji se na Dunavu kod Smedereva prevrnuo i potonuo sa dva člana posade, danas je, posle šest dana, najzad okrenut na korito. Iznad površine je njegov veći deo, ukjučujući i kabinu, tako da se najverovatnije potvrdilo ono što su dan ranije utvrdili gnjurci žandarmerije – da na brodu nema nikoga više.

– Nije još sasvim ispravljen, još uvek je u njemu voda, tako da je rano za zaključke dok se potpuno ne pretraži – kažu u istrazi.

Podsetimo, u nedelju je pronađeno telo Nikole Kosovca, upravitelja stroja, 300-400 metara nizvodno od broda, a Milan Brzaković, zapovednik broda, još uvek se vodio kao nestao.

Brod “Beograd X”, preduzeća PIM iz Beograda, bio je natovaren sa 660 tona tucanika, što je, po tvrdnji ljudi iz Ministarstva građevine i saobraćaja, teret u okviru propisanih vrednosti za baržu te veličine, od 70 metra. U Smederevu je trebalo samo da prenoći između srede i četvrtka i da nastavi uzvodno, tako da i dalje ostaju nejasni razlozi njegovog prevrtanja i potonuća.