Okončan najstariji spor u gradu


22. maj 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija FoNet – Najstariji predmet u Višem sudu u Smederevu je objavljivanjem presude konačno rešen posle trinaest godina, potvrdio je predsednik Krivičnog odeljenja i zamenik predsednika suda Predrag Lukić.

Po optužnicama iz 1999. i 2000. godine, četiri osobe iz Smedereva i Beograda oglašene su krivima zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe službenog položaja pomaganjem.

Dragan Jovanović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, u koju mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru od pet meseci. On je osuđen i na novčanu kaznu od 10 miliona dinara, koju je dužan da plati u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, a ukoliko je ne plati biće zamenjena kaznom zatvora koja ne može biti duža od šest meseci. Jovanoviću je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim delom u iznosu od 8,1 milion dinara.

Dušan Divac je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, sa uračunatim pritvorom od oko pet meseci i na novčanu kaznu od milion dinara, koja će, ako ne plati, takođe biti zamenjena kaznom zatvora do šest meseci. Divcu je takođe oduzeta imovinska korist od milion i 74 hiljade dinara.

Gojko Jevremović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uz priznavanje oko pet meseci provedenih u pritvoru, a Danijela Ivanović na zatvorsku kaznu u trajanju od deset meseci.

Prvooptuženi Jovanović oglašen je krivim zbog izbegavanja plaćanja poreza u Srbiji, odnosno naknade za pomoć PIO fondu prema tada važećoj Uredbi, u poslovima sa naftom i naftinim derivatima 1997. i 1998. godine. On je preko fantomskih firmi u Crnoj Gori, registrovanih u Podgorici, na osnovu lažne lične karte i nepostojećeg lica prodavao naftu i druge derivate tadašnjem Sartidu i Litasu.