Oko 1.300 radnika “Železare” u julu na plaćenom odsustvu


10. jul 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Oko 1.300 radnika “Železare Smederevo” otići će tokom jula na plaćeno odsustvo, dok će ostali zaposleni biti angažovani na poslovima u čeličani ili će koristiti godišnje odmore, izjavio je danas Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata železare.

Zaposleni koji su u julu ostali na poslu radiće u hladnoj valjaonici, na proizvodnji belih limova u Šapcu, remontima i održavanju, objasnio je on i podsetio da je od 7. jula druga visoka peć u “Železari Smederevo” na tihom hodu.

U avgustu će oko polovina od ukupno 5.500 radnika raditi, jer se očekuje realizacija nekih komercijalnih poslova, dok će ostatak biti na plaćenom odsustvu ili godišnjim odmorima.

Očekujemo da će od 1. septembra, kako je dogovoreno sa predstavnicima vladine Radne grupe, krenuti proizvodnja u drugoj visokoj peći smederevske železare, kazao je Gujaničić.

Nebojša Ćirić, ministar ekonomije, obelodanio je da će vlada voditi pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima za smederevsku železaru, sa ciljem da se pokrene proizvodnja sa što nižim ulaznim troškovima proizvodnje.

On je rekao da je cilj vlade da se obezbedi kontinuitet proizvodnje i radna mesta, tako da nije toliko važno da li će železara biti prodata za jedan evro ili jedan dolar potencijalnom partneru.

U “Železari Smederevo” privremeno je obustavljena proizvodnja, zbog visokih cena sirovina, jer su porudžbine sirovina 25 odsto skuplje od finalnog proizvoda.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije ocenio je da se problem “Železare Smedereo”, pored zaposlenih u tom preduzeću, može odraziti na još oko 15.000 radnika.

On je rekao da faktički ne postoji garancija da će “Železara” početi da radi, budući da je to najavila odlazeća vladom, a o tome treba razgovarati sa novom.

Vlada Srbije 18. aprila raspisala je tender za izbor strateškog partnera za “Železaru Smederevo” u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je, kako je saopšteno, na zahtev potencijalnih kupaca produžen do 10. juna, a ponovo je prolongiran do 10. septembra.