Ogromni gubici komunalnih preduzeća


06. februar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Novosti – Četiri gradska komunalna preduzeća koja su pre dve godine nastala deobom JKP „Komunalac“, uz opravdanje da će tako racionalnije poslovati, za dve godine napravila su ogromne gubitke. Samo u 2012. godini sve zajedno imaju minus veći od 42 miliona dinara, te lokalna samouprava sada namerava da od četiri napravi dve firme, uz isto objašnjenje, smanjenje troškova!

Krajem 2011. godine JKP „Komunalac“ je podeljen na četiri preduzeća – „Čistoća“, „Zelenilo i groblja“, „Parking servis“ i „Pijace“. Dug velikog preduzeća bio je tada 12 miliona dinara. Za samo godinu dana, četiri nove firme su napravile minus od 42,3 miliona.

Na isteku 2013. minus je umanjen i bio je 27,5 miliona dinara, od čega je polovina na računu „Parking servisa“, dok je u plusu bila jedino „Čistoća“.

Metod „četiri od jedan“ je propao, te njegovi tvorci u lokalnoj vlasti priznaju da su pogrešili, i razmišljaju o novom projektu „četiri u dva“

– Ideja je spajanje „Zelenila i groblja“ i „Pijaca“, i „Čistoće“ i „Parking servisa“. Radimo analizu da vidimo da li je to isplativa i moguća kombinacija – kaže Milan Lukić, predsednik komisije za reorganizaciju komunalnih firmi i član Gradskog veća zadužen za javna preduzeća.

Za finansijski kolaps odgovorne su sve partije, jer su od 2000. naizmenično gazdovale najvećim gradskim gubitašima. Ovde godinama se udomljavaju novi kadrovi, pa je broj radnika dupliran i sada ih je 493. Za poslednje dve godine ima oko 130 novozaposlenih. Samo za plate godišnje je potrebno više od 200 miliona dinara.

– Zapošljavanje novih radnika jeste jedan od glavnih razloga ovolikih gubitaka. Drugi je lagodnost kod menadžmenta, a treći opšta situacija i nenaplativa potraživanja. Racionalizacija je neizbežna. Sigurno će biti smanjivanja broja zaposlenih, ali i broja direktora, a zahtevaćemo i veću odgovornost menadžmenta – opominje Lukić.

Dok gradska vlast analizira, na čekanju je i konkurs za izbor direktora ovih javnih komunalnih preduzeća, koji je završen pre pet i po meseci.