Održano finalno veče 8. Stihovizije


02. decembar 2016. KULTURA – U utorak, 29. novembra 2016. godine, u Narodnoj biblioteci Smederevo je, uz prisustvo velikog broja posetilaca, održano finalno veče 8. Stihovizije, takmičenja u recitovanju na stranim jezicima, koje smederevska biblioteka organizuje za učenike srednjih škola.

U finale ovogodišnjeg takmičenja plasirali su se učenici iz 10 srednjih škola, iz Smedereva, Velike Plane, Pančeva i Grocke. To su: Gimnazija Smederevo, Gimnazija Velika Plana, Gimnazija „Uroš Predić“ Pančevo, Ekonomsko-ugostiteljska škola „Vuk Karadžić“ Velika Plana, Medicinska škola „Stevica Jovanović“ Pančevo, Tekstilno-tehnološka i poljoprivredna škola „Despot Đurađ“ Smederevo, Tehnička škola Smederevo, Ekonomsko-trgovinska škola Smederevo, Tehnička škola Smederevo i Srednja škola Grocka.

Učenici su recitovali na 8 stranih jezika: na engleskom, francuskom, nemačkom, španskom, italijanskom, ruskom, japanskom i slovačkom.

Stručni žiri je radio u sledećem sastavu: Marina Lazović, profesor ruskog i srpskog jezika i književnosti, bibliotekar savetnik, direktor Narodne biblioteke Smederevo, Biljana Živanović, profesor orijentalne filologije, bibliotekar savetnik, rukovodilac Odeljenja strane knjige Narodne biblioteke Smederevo, Sofija Grba, master bibliotekar informatičar, viši bibliotekar na Odeljenju nabavke i obrade Narodne biblioteke Smederevo, Milica Stanojević, master profesor francuskog i italijanskog jezika i književnosti, Vanja Vladušić, master profesor španskog jezika i književnosti i Zorica Stojković, profesor nemačkog jezika i književnosti. Komisiju za prebrojavanje glasova i kompjutersku obradu podataka činili su Zoran Damnjanović, profesor matematike u Gimnaziji Smederevo, i bibliotekari Narodne biblioteke Smederevo Gorjana Vujanović i Marija Petrović. Program su vodili bibliotekari Dragica Živanović i Uroš Timić.

Finalisti i profesori stranih jezika koji su ih pripremali za takmičenje nagrađeni su knjigama i besplatnim upisom u Biblioteku za narednu godinu, a tri prvoplasirana takmičara, takmičar koji je dobio najviše glasova publike, kao i takmičari čiji su nastupi ostavili posebno snažan utisak na žiri i posetioce, dobili su diplome i vredne nagrade koje su obezbedili kompanija „Milan Blagojević“ iz Smedereva i Narodna biblioteka Smederevo. Za škole učesnice takmičenja pripremljene su zahvalnice i kompleti knjiga za školske biblioteke.

Knjigama su nagrađeni i učenici koji sve četiri godine svog školovanja učestvuju na Stihoviziji. To su: Aleksić Teodora (Gimnazija Smederevo), Grujić Katarina (Gimnazija Velika Plana), Dimitrijević Marija (Gimnazija Velika Plana), Lazović Isidora (Gimnazija Smederevo) i Stančulović Ivan (Gimnazija Velika Plana).

Za kontinuiranu i uspešnu saradnju u realizaciji programa, organizatori Stihovizije ove godine su nagradili profesore Anu Martinović, Tanju Gojaković, Tatjanu Kočić, Milicu Mišković, Ivanu Beronju i Gordanu Anić.

Pobednike je odredio zbir glasova stručnog žirija i publike. Nagradu za izuzetno vladanje stranim jezikom dobila je Sofija Pavlović (Gimnazija Velika Plana), koja je na španskom jeziku recitovala pesmu SI TU ME OLVIDAS (Pablo Neruda). Za angažovani pristup u izboru pesme nagrađena je Maša Pavlović (Gimnazija Smederevo), za pesmu HOME (Warsan Shire). Nagrada publike pripala je Aleksandri Cvetković iz Gimnazije Smederevo (A. S. Puškin: Я POMNЮ ČUDNOE MGNOVENЬE).

Treće mesto na 8. Stihoviziji osvojio je Predrag Perović, učenik ETŠ „Paja Marganović” iz Pančeva, koji je na ruskom jeziku recitovao pesmu Я NE LЮBLЮ (Vladimir Vыsockiй). Drugo mesto je osvojila Emilija Filipović, učenica Gimnazije Smederevo (Sylvia Plath: DADDY).

Pobednik 8. Stihovizije je Ivan Stančulović, učenik Gimnazije Velika Plana (Unknown: I’M NOT OK).

U muzičkom delu programa učestvovali su smederevski srednjoškolci, članovi grupe INTERBOLA.

U publikaciji “Stihovizija 8“, koja je u pripremi, pored ostalih priloga, biće objavljen i celokupan materijal sakupljen prilikom organizacije i realizacije ovog događaja.