Održan 12. Fest mlek


13. oktobar 2012. DRUŠTVO – U Mihajlovcu kod Smedereva u petak je održan 12. Međunarodni festival mleka i mlečnih proizvoda pod nazivom “Fest mlek”.

Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, otvarajući izložbu, izrazila je zadovoljstvo što je gost ove tradicionalne manifestacije.

„Želim da vam kažem, a javno izgovorena reč je obavezujuća, da će u sledećoj godini Grad Smederevo izdvojiti pet odsto budžeta za razvoj poljoprivrede, a novac će kroz subvencije biti usmeren vama. Stočarstvo, kao grana poljoprivrede, ima svoju uzlaznu putanju, prošle godine je na izložbi bilo 50, a sada 73 grla. Želim vam da sledeće godine bude još više grla, da bude više nagrada i da izložba bude masovnija“, rekla je gradonačelnica otvarajući takmičarski deo izložbe.

Predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, ocenio je da bez stočarstva nema poljoprivrede.

„Vi ste veliki entuzijasti, jer je stočarska proizvodnja danas nerentabilna. Grad Smederevo slovi i želi da bude poljoprivredni kraj, kao što su mu bog i priroda dali, a Mihajlovac je jedno od retkih sela koje ima vrlo razvijenu stočarsku proizvodnju. Hvala vam na nastojanju da kroz ovakve izložbe popularišemo stočarstvo, koje je razvojna šansa Srbije“, istakao je Stojanović.

Član Gradskog veća za resor poljoprivrede, Marija Živić, podsetila je na pozitivne mere Vlade Srbije u oblasti npoljoprivrede.

„Premija za mleko povećana je sa 5 na 7 dinara i 25.000 po grlu, što je dobro za stočare“, rekla je Živić.

Direktor Fonda za razvoj poljoprivrede, Jovica Vujović, rekao je da je cilj ove izložbe, druge po redu, omasovljenje stočarskog fonda i da je svako grlo na ovoj izložbi osigurano.

Ove godine organizovana je po drugi put izložba krava simentalske rase u tri kategorije, na kojoj su 24 izlagača predstavila 73 grla. Fond za razvoj poljoprivrede grada Smedereva pomogao je izložbu sa 3.000 dinara po izloženom grlu.

Predsednik stručnog žirija, dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun, proglasio je pobednike u tri kategorije – krave, prvotelke i junice, a vlasnici šampionskih grla su Milosav Radičević, Predrag Živković i Vladan Bošković, svi iz Mihajlovca.

Nakon izložbe krava simentalske rase, otvoren je 12. Festival mleka i mlečnih proizvoda Fest mlek, koji okuplja veliki broj proizvođača i prerađivača mleka, koji se bave otkupom i prodajom mlečnih proizvoda.

Zamenik gradonačelnika Smedereva, Bojan Teofilović, naglasio je da je Festival u potpunosti uspeo.

„Vredni stočari su u velikom broju izveli svoja grla i to je najsvetlija tačka ove manifestacije. Takođe izdvajam izložbe aktiva žena iz većine smederevskih sela i prisutnih mlekara. Nadam se da će manifestacija ispuniti svoj cilj, a ovo što smo danas videli je izuzetno i priliči Mihajlovcu“, dodao je Teofilović.

Predsednica Aktiva žena u Mihajlovcu, Snežana Kuzmanović, rekla je da je na izložbi, sa gibanicama i drugim proizvodima sa sirom, pravljenim na tradicionalan način, učestvovalo više od 50 žena iz 12 udruženja žena.

Sekretar Udruženja stočara “Kapija Šumadije” iz ovog sela, koje je organizator manifestacije, Radisav Lukić, zadovoljan je brojem izlagača i kvalitetom proizvoda na ovogodišnjoj smotri.

“Impozantan broj učesnika, kvalitetnih proizvoda, ali i gostiju iz cele Srbije. Kao organizator sam zadovoljan ovogodišnjom smotrom i ponosan na svoje Mihajlovčane kao domaćine, ali i na sve posetioce koji ovu tradicionalnu manifestaciju čine značajnom”, rekao je Lukić koji je i direktor Festivala.

Stručna komisija je ocenila proizvode, a predsednik, profesor Mihailo Ostojić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu proglasio je pobednike za mlečne proizvode.

Nagrađeni su i individualni proizvođači sira, među kojima je pobednica Milena Krstić. Komisija je izabrala i “najukusniju srpsku gibanicu” koju je napravila Mirjana Radivojević iz Osipaonice.

Najboljim proizvođačima mleka i mlečnih proizvoda uručena su priznanja i nagrade za očuvanje ove smotre. Pored diplome, svi nagrađeni dobili su i pehare.

Mihajlovac je naselje u blizini Smedereva i najveći je proizvođač mleka u Srbiji. Prema rečima organizatora smotre, broj krava muzara u ovom selu je prepolovljen, a trenutno ih je oko 1.200.

Izvor: smederevo.org.rs