Odloženo suđenje gradonačelnici


20. jun 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – Suđenje gradonačelnici Smedereva Jasni Avramović, optuženoj za primanje mita, ponovo je danas odloženo kako bi se novi advokati odbrane upoznali sa predmetom.

Ročište je odloženo za sredinu septembra. Pored Jasne Avramović, optuženi su Živoslava Branković i Bogdan Dašić. Jasna Avramović je optužena pre više od sedam i po godina da je, kao načelnik Infektološkog odeljenja bolnice “Sveti Luka” u Smederevu primala mito i učestvovala u slučaju neregularnih invalidskih penzija i navodnog falsifikovanja medicinske dokumentacije.

Doktor Živoslava Branković je takođe optužena za učešće u slučaju nelegalnih penzija, a Bogdan Dašić da je koristeći falsifikovanu dokumentaciju odložio izdržavanje zatvorske kazne.

Kada je podignuta optužnica Jasna Avramović, tada predsednik opštine Smederevo, bila je u pritvoru mesec dana, u međuvremenu je opozicija organizovala referendum i smenila je sa položaja predsednika opštine. Ona je posle sledećih lokalnih izbora izabrana za zamenika gradonačelnika, a na poslednjim izborima, kao osnivač grupe građana Pokret za Smederevo, izabrana je za gradonačelnika sa najvećim brojem odbornika.

U aprilu nije bilo “procesnih uslova” za održavanje ročišta jer branilac Brankovićeve nije pristupio sudu. Naredni glavni pretres u junu nije održan jer je Jasna Avramović priložila dokumentaciju da joj zuji u ušima, a sredinom juna je na dan suđenja javila sudiji da zbog nadolaska Dunava ima zasedanje Štaba za vanredne situacije i glavni pretres je odložen za danas.

Danas su se na glavnom pretresu pored Petra Petrova, pojavila još dva branioca Jasne Avramović: beogradski advokati Radislav Baćević i Aleksandar Đorđević koji su odmah obavestili sudiju da nisu upoznati s predmetom i zatražili odlaganje.