Odličan start za smederevske strelce


02. maj 2017. SPORT – Odličan start za strelce Streljačke družine „Smederevo“ na početku sezone malokalibarskim oružjem u A programu. Veljko Ilić se okitio sa dve bronzane medalje u kategoriji juniora, u disciplinama trostav i iz ležećeg stava, dok je njegov trener Nikola Simić u kategoriji seniora takođe, osvojio bronzanu medalju iz ležećeg stava, odmah iza olimpijskih reprezentativaca Srbije, Sebića i Stefanovića.

Sezona takmičenja malokalibarskim oružjem u Srbiji počela je ovog vikenda u Novom Sadu, prvim kolom Kupa Streljačkog saveza Srbije u A programu. Prvog dana na programu su bila takmičenja u trostavu. U  kategoriji juniora, 3 puta 40 metaka, naš Veljko Ilić se okitio bronzanom medaljom sa 1.137 krugova. Prva dva mesta zauzeli su juniorski reprezentativci Srbije, Stevan Jovanović iz Streljačkog kluba „Čika Mata“ iz Kragujevca sa 1.156 i Lazar Kovačević iz Streljačkog kluba „Jagodina 92“ sa 1.152 kruga. Ukupno je nastupilo 10 strelaca. Dan kasnije gađalo se 60 metaka iz ležećeg stava, a raspored na postolju je bio isti: Ilić je bio treći sa 607,4 kruga, Kovačević drugi sa 612,5, Jovanović prvi sa 614,9 krugova.
Uspešan je bio i Nikola Simić, Ilićev trener. On je do bronzane medalje došao sa 225,4 kruga u velikoj borbi sa trofejnim veteranom Stevanom Pletikosićem iz kragujevačkog „Čika Mate“, osvajačem bronzane olimpijske medalje u ovoj disciplini ’92. godine u Barseloni, koji je završio kao četvrti. Ispred Simića na postolju su bili preostalih dvoje srpskih olimpijaca: Milenko Sebić iz Streljačkog kluba „Crvena zvezda“ iz Beograda sa 250,6 krugova i još jedan kragujevački as Milutin Stefanović sa 249,7 krugova. U kvalifikacijama Sebić je bio prvi sa 624,9 krugova, Simić drugi sa 619,3 kruga, Stefanović treći sa 618,3 kruga. Ukupno je nastupio 21 strelac, za finale je bilo neophodno 611,9 krugova.
Juniorka Natalija Tasić je u disciplini trostav 3 puta 20 metaka bila dvanaesta sa 546 krugova, a iz ležećeg stava „ubila“ je bila peta sa 604,2 kruga. U obe discipline nastupilo je po 14 juniorki. U apsolutnoj konkurenciji, juniorke i seniorke zajedno, bila je 17 u trostavu i 10 iz ležećeg stava. U trostavu je nastupilo 20 strelkinja, iz ležećeg stava 21.
Ilić sa sa 1.137 krugova zamalo plasirao i u seniorsko finale trostava u koje se ulazilo sa 1.140 krugova koliko je imao osmoplasirani Jovan Čičevski iz Streljačke družine „Novi Sad 1790“. Bio je deveti u apsolutnoj kategoriji, juniori i seniori, kojih je zajedno bilo 17. U disciplini 60 metaka ležeći u apsolutnoj kategoriji bio je deseti. Veljkov otac, Saša Ilić, nekadašnji trofejni smederevski strelac u pionirskim i junioskim kategorijima, koji nastupa za Streljački klub „Heroj Srba“ iz Smedereva, sa 586,4 kruga bio je osamnaesti iz ležećeg stava.
Junior Petar Adamović nije nastupio u disciplini malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora.
Drugo kolo Kupa Srbije održaće se za dve nedelje na istom mestu.