Od virusa Zapadnog Nila 29 obolelih


08. avgust 2013. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – U našoj zemlji je ove godine dosad registrovano 29 obolelih od virusa groznice Zapadnog Nila, a novi slučajevi se mogu očekivati sve dok postoji aktivnost komaraca, koji prenose ovu zarazu.

“Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut” potvrdili su da je 23 obolelih registrovano na teritoriji Beograda, dvoje su iz Smedereva, a ostali su iz Rume, Pančeva, Valjeva i Temerina”, rekla je danas Tanjugu šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u institutu dr Bojana Grgić.

Ona je istakla da, među 29 obolelih koji su se u julu i avgustu lečili ili leče od zaraze virusom groznice Zapadnog Nila, njih 27 imalo tešku kliničku sliku, sa dijagnozama encefalitisa (upale mozga), meningitisa (zapaljenja moždane opne) ili meningoencefalitisa i da je dvoje umrlo.

“Teža klinička slika javlja se češće kod osoba starijih od 50 godina, naročito ako su prisutna hronična oboljenja. Imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema mogu da povećaju rizik za pojavu težeg oblika bolesti”, rekla je dr Grgić.

Ona je izjavila da je 24 obolelih u Srbiji bilo starije od 50 godina, a 17 je imalo i teže hronično oboljenje.

Navodeći da se virus Zapadnog Nila ne prenosi među ljudima putem kontakta, ona je dodala da groznica nastaje tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca i da bolest kod oko 80 odsto inficiranih protiče bez tipičnih simptoma.