Od Nemaca – radna mesta


20. januar 2016. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – U Gradu na Dunavu počinje prerada i konzerviranje morske ribe. Proizvodnu halu zakupili od lokalne samouprave

Nemačka firma “Servfud” od februara bi trebalo da započne preradu i konzerviranje ribe, ljuskara i mekušaca u novoizgrađenoj proizvodnoj hali koju joj je Grad izdao u zakup. “Servfud” je – shodno ugovoru zaključenom sa Gradskom upravom – obavezan da u sredstva i opremu investira dva miliona evra i zaposli najmanje 100 radnika.

Reč je, inače, o nemačkoj investiciji za koju je pregovore vodila država, a kompanija je sa Vladom Srbije i gradom memorandum o razumevanju potpisala još u oktobru prošle godine. Ministar privrede, Željko Sertić, tada je istakao da su pregovori sa Nemcima dugo trajali, ali je pohvalio činjenicu da je tamošnje ministarstvo privrede predstavilo svoj plan, koji predviđa da značajan broj nemačkih kompanija povuče svoje proizvodne pogone sa Dalekog istoka, te najveći deo njih prebaci u jugoistočnu Evropu.

S tim u vezi, generalni direktor nemačkog PTC, Bruno Konrart, najavio je izmeštanje proizvodnje ove kompanije iz Kine i Vijetnama u Srbiju. Istovremeno, obećao je da njegova kompanija – tokom naredne dve godine – u Smederevu zaposliti oko 300 ljudi.

PTC je, inače, jedan od vodećih proizvođača prerađevina od ribe u Nemačkoj, gde mu je neto prodaja u 2014. godini iznosila čak 64 miliona evra.

Kako je najavljeno, delatnost u Smederevu će se sastojati od uvoza ribe i ribljih sirovina iz inostranstva, te prerade do gotovih proizvoda koji će, uglavnom, biti namenjeni izvozu.