Objavljena imena dobitnika pesničkih nagrada za 2012. godinu


12. oktobar 2012. KULTURA – Organizacioni odbor “Smederevske pesničke jeseni” predstavio program ovogodišnjeg 43. po redu Međunarodnog festivala poezije i saopštio imena dobitnika ovogodišnjih pesničkih nagrada. Nagradu “Zmaj Ognjeni Vuk” ove godine dobiće pesnik Đorđe Sladoje, autor knjige poezije “Zlatne olupine”, “Zlatni ključ Smedereva” – Ljubomir Simović za knjigu “Planeta Dunav”, „Zlatni ključić“ – Dragomir Ćulafić, a prevodilac Duško Paunković dobitnik je nagrade “Zlatko Krasni” za prevod sa ruskog jezika knjige pesama “Jutarnji anđeo” pesnika Dmitrija Aleksandroviča Mizgulina.

Festival će 15. oktobra, u Gradskom muzeju biti otvoren izložbom fotografija Žike Ranisavljevića.
Istog dana u Narodnoj biblioteci u Smederevu otvara se dvanaesti Sajam poezije na kome će nagrada Zmaj Ognjeni Vuk za ovu godinu biti dodeljena Đorđu Sladoju, autoru knjige poezije “Zlatne olupine”.
Narednog dana, u utorak, domaći i strani autori poezije darovaće Narodnoj biblioteci svoja najnovija izdanja.
Istog dana u Koncernoj dvorani Centra za kulturu u 19 časova i 30 minuta održava se Veče Orfeja, gde će se smederevskoj publici predstaviti Međunarodni bengalski pesnički festival iz Kalkute.
Nakon toga biće dodeljena nagrada “Smederevski Orfej” za 2012. godinu, za koju je konkurs otvoren još dva dana.
Centralno veče – svečanost otvaranja ovogodišnjeg Međunarodnog festivala poezije “Smederevska pesnička jesen” najavljena je za sredu 17. oktobar u 19 časova i 30 minuta u Velikoj dvorani Centra za kulturu.
Festival će otvoriti Branče Stojanović, predsednik Skupštine grada Smedereva i predsednik Organizacionog odbora Festivala, a gostima će se obratiti i Goran Đorđević, direktor Festivala, Radomir Antić, predsednik Udruženja književnika Srbije i Vule Žurić, predsednik Srpskog književnog društva.

Iste večeri, ovogodišnji “Zlatni ključ Smedereva” biće dodeljen pesniku Ljubomiru Simoviću za knjigu “Planeta Dunav”. Nagradu će dobitniku uručiti gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

Takođe, u sredu 17. oktobra, biraće se dobitnik pesničke nagrade “Zlatna struna”.

Pesnik koji je ove godine izabran za najboljeg u oblasti dečjeg stvaralaštva je Dragomir Ćulafić iz Beograda, dobitnik više značajnih nagrada. Ćulafiću će nagrada “Zlatni ključić” biti uručena u velikoj dvorani Centra za kulturu u četvrtak, 18. oktobra u 11 časova.

Međunarodno pesničko veče “Meridijani” planirano je takođe za četvrtak, kada će prevodiocu Dušku Paunkoviću biti uručena nagrada “Zlatko Krasni” za prevod sa ruskog jezika knjige pesama “Jutarnji anđeo” pesnika Dmitrija Aleksandroviča Mizgulina.

Nakon toga, sledi zvanično proglašenje pobednika za nagradu “Zlatna struna” i to u dve kategorije – nagrada stručnog žirija i nagrada publike.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Međunarodnog festivala poezije “Smederevska pesnička jesen” su Grad Smederevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Izvor: smederevo.org.rs