Objavljen novi tender za Železaru


08. oktobar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Ministarstvo finansija i privrede Srbije objavilo je danas novi tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo.

Kako se navodi u javnom pozivu, potencijalni ponuđači mogu da otkupe transakcionu dokumentaciju po ceni od 10.000 dolara do 19. oktobra.

Pravo na učešće imaju kompanije koje su u 2011. imale prihod od najmanje dve milijarde dolara i koje se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda, proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika i ferolegura ili proizvodnjom metalnih proizvoda i mašina.

Ponuđači moraju da imaju ukupnu vrednost imovne od najmanje dve i po milijarde dolara, da otkupe transakcionu dokumentaciju i da dostave
prvoklasnu garanciju za ozbiljnost ponude od najmanje 1,25 miliona dolara, navodi se u tekstu javnog poziva.

Ponude na tender mogu dostaviti i konzorcijumi u kojima lider konzorcijuma ispunjava kvalifikacione uslove.

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda na tender za strateškog parntera za Železaru Smederevo je 26. oktobar 2012. do 16.00, a ponude se šalju Agenciji za privatizaciju Srbije.

Predstavnici Vlade Srbije su početkom oktobra najavili raspisivanje novog tendera za privatizaciju Železare Smederove pošto postoji snažno interesovanje jedne velike ruske kompanije za pokretanje proizvodnje i investicije u nove kapacitete.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić je kazao da se pregovori s tom kompanijom privode kraju i da je postignut dogovor da država zadrži 25 odsto udela u Železari.

Prethodni tender za prodaju Železare, raspisan 18. aprila, nije bio uspešan, pošto ni jedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće – Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, nije dostavila ponudu.

Železara Smederevo je od januara 2012. u vlasništvu države Srbije jer je dotadašnji vlasnik, američki Ju Es stil (US Steel), odlučio da je proda za jedan dolar jer je fabrika imala gubitke.

Proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula.