Obezbeđen novac za popravku skenera


26. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Skener u Opštoj bolnici “Sveti Luka” u Smederevu zbog kvara ne radi tri meseca, a za popravku je neophodno 13 miliona dinara.

Nadležni u Ministarstvu zdravlja kažu da će obezbediti novac za popravku skenera, a u međuvremenu se pacijenti upućuju na preglede u Smederevsku Palanku i Beograd.

Ministarstvo zdravlja je 2012. obezbedilo 52.000 evra za nabavku novog CT uređaja moderne tehnologije i tri miliona dinara za adaptaciju prostora za smeštaj skenera. Od tada, do 20. maja ove godine, kada se aparat pokvario, na njemu je obavljeno više od 9.000 pregleda pacijenata.

– Tokom prošle godine obavili smo 3.200 pregleda, a za pet meseci ove, do kvara, pregledano je 1.070 pacijenata – kaže Verica Pavlović Mirčević, šef Službe za radiologiju”, zvučnu i CTG dijagnostiku.

Ona navodi da je reč o modernom, šestoslajsnom aparatu koji je služio za preglede celog tela, cerebrovaskularne preglede, kao i preglede abdomena i pluća.

Kapacitet ovog skenera je 120 pacijenata dnevno, odnosno osam pacijenata na sat.

Posle određenog broja pregleda, pojedinim delovima jednostavno prođe rok trajanja. Tako je i nastupio kvar na rendgen-cevi, koja sada mora da se zameni. Reč je o popravci koja košta oko 13 miliona dinara, kaže direktor Opšte bolnice dr Nenad Đorđević.

On navodi da je nadležna komisija Ministarstva zdravlja donela odluku da se novac za popravku obezbedi, i da je u toku priprema dokumentacije. Ipak, još uvek se ne zna kada će skener proraditi.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest