Obeležena gradska slava – Vaskrsni ponedeljak


25. april 2014. DRUŠTVO – Litijom, sečenjem slavskog kolača i svetom arhijerejskom liturgijom, Grad Smederevo je u nedelju obeležio gradsku slavu – Vaskrsni ponedeljak.

Litija se kretala od Hrama sv. Georgija, pored Gimnazije, do Karađorđevog duda – Prvi zapis, zatim Ulicom Radosava Mirkovića, ugao sa Knez Mihailovom – Drugi zapis, pa Knez Mihailovom ulicom nazad do Hrama sv. Georgija.

Posle sečenja slavskog kolača, služena je sveta arhijerejska liturgija u Hramu svetog Georgija, a prazničnu atmosferu pesmom je upotpunio Hor Sabornog hrama “Sloga”.

Pored više desetina vernika, obeležavanju gradske slave prisustvovalo je rukovodstvo Grada Smedereva, sveštenstvo i predstavnici kulturnog i javnog života Smedereva.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, sa saradnicima i predstavnicama Kancelarije za mlade, vernicima je delila slavski kolač, žito i uskršnja jaja.

Smederevska litija se održavala i u vreme despota Đurđa Brankovića, a od 2002. godine, prema skupštinskoj odluci, istog dana se obeležava i gradska slava.

Izvor: smederevo.org.rs