Obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke


21. mart 2013. DRUŠTVO – Organizacija osoba sa amputiranim ekstremitetima u Smederevu obeležila je u sredu Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20.mart, a prisutne je pozdravila gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

„Pre svega, da vam poželim dobro zdravlje, jer zdravlje je najvažnije u životu. Dobro je da se okupljamo i da pružimo podršku onima koje je zadesila nesreća, jer je najveća nesreća kada čovek izgubi zdravlje”, rekla je gradonačelnica.

Ona je izrazila zahvalnost Vladi i nadležnom ministarstvu za pokretanje ovakve akcije, koja iskazuje brigu o zdravlju „jer samo zdrav čovek može da ima 1.000 želja, a bolestan čovek ima jednu želju – da je zdrav!”

„Živimo u teškom vremenu, prepunom stresa, koji je „okidač” za mnoge maligne bolesti. Malo cenimo naše zdravlje, dok ga ne izgubimo. Dajte da jedni drugima šaljemo pozitivnu energiju, koja će nam olakšati i ovako težak život. Sa pozicije gradonačelnika ću se i dalje truditi da svi zahtevi u ovoj oblasti budu prioritetno rešeni i da mi kao lokalna zajednica pomognemo makar u delu rešavanja vaših problema”, naglasila je gradonačelnica.

Dr Jasna Avramović je istakla važnost redovnih kontrola i ponovila da karcinom dojke, kada se otkrije na vreme, može da bude izlečiv.

Prisutne je, ispred Društva Srbije za borbu protiv raka, smederevske podružnice, pozdravila i dr Jelisaveta Stefanović, onkolog i govorila o edukaciji i prevenciji malignih bolesti.

„Maligne bolesti su u zamahu u celom svetu, ne samo kod nas. U svetu je 30 miliona obolelih od malignih bolesti, svake godine se otkrije 11 miliona novoobolelih, a umre 7 miliona. Statističke su procene da će do 2020.godine umirati po 10 miliona ljudi od malignih bolesti”, upozorila je Stefanović.

Prema podacima koje je doktorka saopštila, u Srbiji ima 150-160 hiljada obolelih od malignih bolesti, svake godine je 30.000 novoobolelih pacijenata, a umre oko 20.000, što je zabrinjavajući podatak.

„To je posledica nedovoljne edukacije, neznanja šta treba uraditi i kako pomoći sebi. Zato i organizujemo predavanja da bismo uputili građane kako da pomognu sami sebi i da se pacijent uputi kako da otkrije zdravstvene probleme koje može da ima a toga nije svestan. U 80 posto slučajeva, rak dojke otkrivaju sami pacijenti. Cilj prevencije jeste da edukacijom i pregledima zdravog stanovništva otkrijemo gde se krije bolest”, istakla je Stefanović.

Ona je dodala da se već radi skrining grlića materice i u Evropi smo nosioci neslavne titule po broju novoobolelih – 27 na 100.000 stanovnika, dok je u zapadnoevropskim zemljama taj broj daleko manji, do 5 novoobolelih, što je pokazatelj našeg nivoa zdravstvene kulture, loših zdravstvenih navika, nebrige o sebi i stresovima. Od ove godine se radi i skrining za rak dojke, što podrazumeva pregled rizičnih grupa žena, preko 50 godina starosti zbog hormonskog dizbalansa i menopauze, kada dolazi do promena na dojkama.

Predsednik Organizacije osoba sa amputiranim ekstremitetima u Smederevu Jovan Jovanović rekao je da se danas promoviše Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, ali i rad ove organizacije.

„Na području Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane ima 642 osobe sa amputiranom dojkom i prisutna je velika smrtnost. Međutim, sve osobe koje su se na vreme javile, uspešno su izlečene. Organizacija već tri godine organizuje preglede, edukaciju za učenike srednjih škola, a svaka žena je dobila besplatnu spoljnu protezu za grudi od specijalnih materijala, kao i korektivni grudnjak”, rekao je Jovanović.

Organizacija je u proteklom periodu podelila 184 proteze i grudnjaka, a lečenje i sav ostali materijal je besplatan, kao što su kese, diskovi kod obolelih od karcinoma debelog creva, a trenutno su na raspolaganju određene količine. Prema Jovanovićevim rečima, isto važi i za dijalizirane osobe.

Takođe je uspostavljena direktna veza sa predsednikom Društva Srbije za borbu protiv raka, profesorom dr Slobodanom Čikarićem i svaka osoba iz Smedereva može da obavi konsultacije i zatraži savet. U okviru ove organizacije postoji Odbor, čiji su članovi osobe sa amputiranom dojkom i druge osobe sa sličnim zdravstvenim problemom, poput karcinoma debelog creva, prostate ili pluća.

U Srbiji je u sredu prvi put obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart.
Taj dan je ustanovljen ove godine, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju prevencije raka dojke, od kojeg godišnje u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.600 umre.

Izvor: smederevo.org.rs