Obeležen Međunarodni dan slepih


17. oktobar 2017. DRUŠTVO – Izvor: Danas – Međunarodni dan slepih obeležen je centralnom manifestacijom u smederevskom Regionalnom centru, u prisustvu predstavnika Ministarstva za rad, Grada Smedereva i organizacija slepih i slabovidih osoba iz dvadesetak gradova Srbije, prenosi Podunavlje.info.

U okviru programa, premijerno je emitovan dokumentarni film “Iskra u tami”, koji je izazvao snažne emocije prisutnih, o slepoj učenici sedmog razreda iz Aranđelovca, Iskri Milenković, koja iako slepa od rođenja, osvaja nagrade na domaćim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima i još se bavi atletikom.

Okrugli sto održan je na temu „Profesionalne orijentacije slepih i slabovidih osoba u skladu sa potrebama tržišta“. Posle izlaganja predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje iz Smedereva o zapošljavanju slepih i slabovidih, ali i ostalih osoba sa invaliditetom, svoja iskustva u vezi sa obrazovanjem i zapošljavanjem, podelili su akademski građani Miloš Pržić i Mara Ožegović iz Smedereva, za koje je gradonačelnica Smedereva rekla da će ubrzo biti zaposleni.

Povodom Međunarodnog dana slepih, koji se pod nazivom Dan belog štapa obeležava 15. oktobra širom sveta kao dan za podizanje svesti javnosti o bezbednosti i samostalnosti slepih i slabovidih osoba, pročitan je Proglas Saveza slepih Srbije, kojim su pozvane nadležne ustanove i institucije i druge zainteresovane odgovorne kompanije i građani da se u narednom periodu nastavi zajednička borba za bolji i kvalitetniji život osoba oštećenog vida. Jedino tako, ove osobe će biti ravnopravni članovi društva i zajednice.

Neposredno pre navedenih dešavanja, za goste iz Vranja, Leskovca, Pirota, Užica, Kragujevca i drugih gradova Srbije, bio je organizovan obilazak Smederevske tvrđave, dok je u isto vreme rukovodstvo Saveza slepih Srbije bilo na prijemu kod predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, povodom Međunarodnog dana slepih, koji su ga upoznali sa problemima sa kojima se slepi i slabovidi suočavaju tokom svakodnevnog života.

Kako je istaknuto u Smederevu, sa predsednikom Vučićem je dogovoreno da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nabavi dva Brajeva štampača za štampanje knjiga, časopisa i ostalih publikacija, a pokrenuta je i inicijativa za intenzivnije zapošljavanje slepih i slabovidih osoba.

Obeležavanje Dana belog štapa danas su organizovali Savez slepih Srbije i Gradska organizacija Saveza slepih Srbije – Smederevo uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Smedereva i Regionalnog centra.

Tokom današnje manifestacije u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju bili su izloženi ručni radovi slepih i slabovidih članica Gradske organizacije Saveza slepih Smederevo.