Obeležen jubilej Ive Andrića


17. novembar 2011. KULTURA – Povodom obeležavanja 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću, na dečjem odeljenju Narodne Biblioteke Smederevo, organizovana je radionica za učenike viših razreda osnovnih škola Dositej Obtradović i Dr jovan Cvijić.

Ove godine obeležava se pola veka od kako je naš istaknuti pisac Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu. Po prvi put je daleke 1961.godine ovo prestižno priznanje dobio pisac sa ovih prostora, te to jeste jedinstven i poseban trenutak da se ova pedesetogodišnica obeleži I sa mladim naraštajima .

U toku školovanja u okviru redovne lektire učenici izučavaju dela Ive Andrića, što je bila tema I ove radionice…

Profesor srpskog jezika i književnosti Radoslava Milić ovog puta je lik i delo ovog pisca integrisanog južnog slovenstva, predstavio je učenicima i iz jednog drugog svetla…

Fotografije, primenjene i umetničke, ostvarene su kao izraz veštine naših najpoznatijih fotografa. Na licima pisca okrenutih sada publici zabeležene su sve staze i predeli kojima je stupao, sva lica koja je susreo i koja je stvorio. Na njima su zapisani svi tragovi stvaralačkog truda, životnih napora, kao i sva piščeva nameravana i ostvarena dela. Andrićevo lice najprivlačnije je i najjače osvetljeno u galeriji portreta srpskih pripovedača.
Izložba je dragocena kao prilog za razumevanje Andrićevog života.
Ovaj jubilej bi trebalo da da bude podsticaj da se svi vratimo Andrićevom stvaralaštvu i da doprinesemo novom čitanju njegovih dela.

Izvor: Televizija Smederevo