Obeležavanje petojunske tragedije


07. april 2013. DRUŠTVO – Obeležavanje godišnjice apokaliptične tragedije u Smederevu biće od ove godine sasvim drugačije

Udruženje “Kulturno nasleđe grada Smedereva” organizuje niz manifestacija vezanih za tragediju koja je u Drugom svetskom ratu zadesila Smederevo. Prema rečima istoričara Dušana Mitrovića, predsednika ovog udruženja, obeležavanje 72-godišnjice najveće tragedije u istoriji Smedereva je već počelo:
„KNGS ima za cilj da, na sam dan tragedije, oda poštu nastradalima u eksploziji na više načina. Planirana je i svečana akademija u Centru za kulturu. Obeležavanje je počelo prvog aprila otvaranjem literarnog i likovnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola na temu petojunske tragedije.”

Prema rečima predsednika KNGS obeležavanje ove tragedije važno je ne samo za grad Smederevo već i za celu zemlju jer je ovo jedan od najtragičnijih događaja u modernoj srpskoj istoriji.
Ovo je ujedno bila i najveća tragedija srpskog teatra u njegovoj dvovekovnoj istoriji a i najveća tragedija srpske železnice, istakao je Mitrović.

KNGS je pokrenuo ovu akciju sa ciljem da se na najbolji način oda pošta svim žrtvama. Ovom udruženju za obeležavanje ovog događaja priključili su se univerzitetski profesori, umetnici, književnici i vodeći mediji u zemlji.
Podsećamo, udruženje KNGS osnovali su u februaru Dušan Mitrović i Velimir Mladenović. Za sve zainteresovane građane tu je i imejl adresa udruženja:
kngssmederevo@yahoo.com