Nušićevi dani: “Mister Dolar” najbolja predstava, Irfan Mensur najbolji glumac


28. april 2017. KULTURA – Svečanim programom dodele festivalskih nagrada u Centru za kulturu Smederevo sinoć su završeni 34. „Nušićevi dani“ koji su se ove godine odvijali pod sloganom „Nušić, savremeni, svevremeni“.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, statueta Branislava Nušića, pripala je predstavi „Mister Dolar“, mjuziklu nastalom po delu Branislava Nušića u izvođenju Pozorišta na Terazijama, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića.

Stručni žiri za dodelu nagrade za najbolju predstavu i nagrade „Milosav Buca Mirković“ za najbolje glumačko ostvaranje na festivalu ove godine radio je u sastavu: Ana Sofrenović, dramska umetnica, predsednica žirija, Božidar Stošić, dramski umetnik i Miloš Jagodić, reditelj.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, plaketa sa likom Branislava Nušića, pripala je mjuziklu „Mister Dolar“ po delu Branislava Nušića, u izvođenju Pozorišta na Terazijama, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića. Prosečna ocena za spektakl Pozorišta na Terazijama je 4,88, čime je „Mister Dolar“ , u pogledu suda publike, nadmašio ostale predstave u festivalskom programu.

Nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, dugogodišnjeg saradnika festivala „Nušićevi dani“ biće dodeljena Irfanu Mensuru za ulogu Vuleta u predstavi „Hor „bečkih“ dečaka“, Teatra Carte Blanche, u produkciji „Yugoarta“ iz Beograda, a u režiji Irfana Mensura, koji je i adaptirao tekst Miroljuba Nedovića.

Dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru je dramska umetnica Milena Dravić.

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru radio je u sledećem sastavu: Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednica žirija) i članovi: Radmila Živković, dramska umetnica, Miljana Кravić, profesor-master srpskog jezika i književnosti, i dr Zoran Maksimović, teatrolog.

Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović i dr Zoran Кuzmanović.

Svečani program dodele nagrada i zatvaranja festivala biće u znaku kabarea Nušiću u čast u kome učestvuju: Ljiljana Stjepanović, Vesna Stanković, Vanja Milačić, Nebojša Dugalić, Slobodan Stefanović i orkestar. U okviru programa biće prikazan i kratki film posvećen delu Milene Dravić.

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje večeri dobili su Hristina Popović za ulogu Mice u predstavi „Mrešćenje šarana“, Marko Gvero za ulogu Beranžea u predstavi „Nosorog“, Lazar Jovanov za ulogu Viktora-Emanuela Šandebiza i Poša u predstavi „Buba u uhu“, Predrag Ejdus za ulogu Ace u predstavi „Hor „bečkih“ dečaka“ i Marko Gvero za ulogu Žana i Jovana Todorovića u mjuziklu „Mister Dolar“.