NUNS i UNS: Gradonačelnica Smedereva da ne vređa novinare


28. septembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Beta – Dva novinarska udruženja NUNS i UNS najoštrije su osudila uvredljivo ponašanje gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović prema novinarima i zatražila da ona prestane sa tom praksom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je zatržilo da se Avramović javno izvini grupi dopisnika republičkih redakcija i novinskih agencija.

Takođe, pozvali su je da u komunikaciji sa novinarima i medijima pokaže viši stepen kulture i odgovornosti, u skladu sa funkcijom koju obavlja.

Šestoro novinara – dopisnici agencija Beta i Fonet i dnevnih listova Večernje novosti, Politika, Blic i Informer, saopštili su u zajedničkom javnom pismu da je gradonačelnica Smedereva na sednici Skupštine grada 22. septembra “ponovo verbalno napala i omalovažila smederevske novinare republičkih redakcija i novinskih agencija”.

Avramović je novinare izvređala i lično, tako što je “dopisnice nazivala ‘nesrećnim novinarkama koje sanjaju grozomorne snove’, pominjući čak i njihovu psihu u pogrdnom smislu, što po njenom tumačenju dovodi do tema o kojima pišu”.

Gradonačelnica ih je, kako su naveli novinari u saopštenju, nazvala “‘ljudomrscima koji pišu isključivo ružno o svom gradu’, iz čega je zaključivala da novinari ugrožavaju dolazak investitora, te zato od njih mora da krije značajne informacije”.

Ponašanje gradonačelnice Smedereva osudilo je i Udruženje novinara Srbije koje je zatražilo da Jasna Avramović prestane sa praksom vređanja novinara.

UNS je podsetio da je Jasna Avramović više puta kršila slobodu javnog informisanja i nije omogućila dopisnicima da dobiju odgovore na pitanja od interesa za javnost, zbog čega joj je UNS nekoliko puta skretao pažnju.

Udruženje je dodalo da je i ukazivalo na nedopustivu praksu da gradonačelnica na konferencije za novinare ili sednice Skupštine grada poziva samo novinare po svom nahođenju.

Jasna Avramović: Želim da sarađujem s novinarima, ali…

Jasna Avramović za UNS je rekla da “jako želi” da sarađuje sa novinarima i da nema ništa protiv novinarske delatnosti”.

“Želim da novinari obaveštavaju realno, istinito, bez upliva politike, da kude što je loše, ali da prikažu i ono dobro. To je moja želja kao gradonačelnika. I znam da ćete mi reći da su sve informacije važne za javnost, ali je degutantno da se dva dana pre Smederevske jeseni od koje živi ceo grad u novinama, umesto promocije, nađe tekst ‘Gužva u večnoj kući'”, rekla je Jasna Avramović.

Ona je dodala da ima pravo kao gradonačelnik da to komentariše, jer joj je bitno da manifestacija uspe, da svi gosti i Smederevci budu zadovoljni.

“Moja vrata otvorena su svim medijima koji žele da komuniciraju sa mnom”, kazala je gradonačelnica Smedereva.