Novi ugovor na pomolu


08. februar 2012. PRIVREDA – Komiko oil je prihvatio primedbe predstavnika vladajuće većine u Skupštini grada Smedereva na tekst ugovora o davanju u zakup zemljišta toj američkoj kompaniji za izgradnju moderne rafinerije nafte, a uskoro se očekuje i nova sednica gradskog parlamenta, na kojoj će se izjašnjavati o uslovima koji bi sada trebalo da su prihvatljivi za sve. Prema rečima, Radomira Radivojevića, predstavnika Komiko oila, prošle sedmice su vođeni intenzivni celodnevni pregovori na kojima se raspravljalo o tačkama ugovora za koje je deo vladajuće koalicije smatrao da su dvosmisleni.

– Nama su dostavljene primedbe na neke članove ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije, i tražene su dopune teksta. Mi smo te zahteve vladajuće koalicije u gradu Smederevu razmatrali na Nadzornom odboru a njima su se bavile i naše pravne službe i od 14 zahteva prihvatili smo 12. Na taj način smo sa vladajućom većinom usaglasili tekst novog ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije nafte u tom gradu – kaže Radivojević.

On ističe da je svojim ponašanjem Komiko oil pokazao da ima ozbiljne namere da investira u Srbiji.

– Izašli smo u susret zahtevima vladajuće koalicije, i prihvatili da u tekst ugovora unesemo određene izmene pa smo na taj način dali dodatne garancije i pokazali dobru volju. Pokazali smo da smo odgovoran investitor koji je spreman i voljan da brine o interesima građana – naglašava Radivojević.

Podsećanja radi, u januaru nije obezbeđena potrebna većina odborničkih glasova za usvajanje ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije. Inače, Komiko oil se ugovorom obavezuje između ostalog, da će u rafineriji zaposliti 542 radnika a da će za zakup zemljišta za izgradnju fabrike izdvojiti 652 miliona dinara. Ugovorom je predviđena i adekvatna zaštita životne sredine a Komiko oil se obavezuje da će izgraditi zeleni pojas oko fabrike i da će promovisati Smederevo kao sredinu pogodnu za ulaganje među svojim poslovnim partnerima u inostranstvu. Projekat izgradnje rafinerije nafte u Smederevu koštao bi između 250 i 400 miliona američkih dolara. Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih produkata je 100 000 barela. U rafineriji bi se proizvodila goriva u skladu sa standardima kvaliteta koje propisuje i određuje Evropska komisija, a reč je o bezolovnim benzinima, evrodizelu, TNG, kao i avio-gorivu.

Izvor: danas.rs